Od volitev že več kot dva meseca, Desusov plakat pa še vedno nagovarja volilce

Slovenija 30. Jun 202212:39 > 13:29 2 komentarja
Plakat Desus
Bralec

V uredništvo smo prejeli fotografije bralca, s katerimi nas je opozoril, da je v Kamniku, na Duplici – več kot dva meseca po državnozborskih volitvah – še vedno viden eden od predvolilnih plakatov stranke Desus. Zakon o volilni in referendumski kampanji namreč določa, da mora organizator volilne kampanje v 15 dneh po dnevu glasovanja odstraniti vse svoje plakate in druge oglaševalske vsebine s plakatnih mest.

Čeprav je od državnozborskih volitev že več kot dva meseca, vsi predvolilni plakati po Sloveniji še niso odstranjeni, nas je opozoril bralec. Ob Ljubljanski cesti, eni najbolj prometnih cest v Kamniku, je na enem od reklamnih panojev še vedno nalepljen predvolilni plakat stranke Desus.

Iz stranke Desus so nam odgovorili, da niso vedeli, da je plakat v Kamniku še vedno nameščen. Pojasnili so, da se vedno držijo zakonskih rokov za odstranitev predvolilnih plakatov. Kot so nam še povedali, je za plakatiranje in odstranjevanje plakatov na večjih panojih odgovorna agencija za zunanje oglaševanje Insmedia, s katero je imel sedež stranke sklenjeno pogodbo med predvolilno kampanjo.

V Insmedii so nam potrdili, da so imeli krovni dogovor s stranko Desus med predvolilno kampanjo in da so plakate začeli odstranjevati že dan po volitvah. Kot so nam zagotovili, je podizvajalec podjetja Amicus predvolilni plakat prekril, a obstaja možnost, da ga je močan veter v preteklih dneh odpihnil. Še vedno viden predvolilni plakat Desusa jih je močno presenetil, saj so, po besedah Insmedie, trikrat preverili teren in bodo – tudi zaradi naših klicev – Desusov plakat še danes odstranili.

Naš bralec po objavi članka sicer zatrjuje, da trditve Insmedie, da je bil plakat prekrit, ne držijo. Razpolaga namreč s fotografijami iz 26. maja in 6. junija, ko plakat še vedno ni bil prekrit.

Plakat Desus
Bralec

Kaj pravi zakon?

Zakon o volilni in referendumski kampanji v 8. členu določa, da lahko stranke svoje plakate namestijo na mesta, ki jih določi lokalna skupnost, ta pa mora najkasneje 60 dni pred dnevom glasovanja na volitvah oziroma 25 dni pred dnem glasovanja na referendumu objaviti pogoje za pridobitev pravice do uporabe plakatnih mest. Če so plakati nalepljeni oziroma nameščeni v nasprotju z dogovorom z lokalno skupnostjo, te na stroške organizatorja odstrani komunalna služba.

11. člen zakona pa natančno opredeljuje, da morajo organizatorji v 15 dneh od dneva glasovanja odstraniti vse svoje plakate. Če organizator volilne kampanje ne odstrani plakatov in drugih volilnih oglaševalskih vsebin, je zagrožena denarna globa od 700 do 2.500 evrov, za odgovorno osebo organizatorja kampanje pa je zagrožena kazen 150 do 400 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje