Odbor za kulturo o razpisni politiki ministrstva

Kultura 23. Feb 202218:51 0 komentarjev
Ministrstvo za kulturo
Google maps

Odbor DZ za kulturo je danes obravnaval problematiko razpisne politike ministrstva za kulturo in delovanja strokovnih komisij. Sejo so obstruirali poslanci koalicijskih strank SDS, NSi in Konkretno, zato bodo o predlaganih sklepih odbora glasovali na dopisni seji.

Predsednica odbora Violeta Tomić (Levica) je uvodoma spomnila, da so na aktualnem programskem razpisu za kulturne programe v umetnosti nekatere nekatere nevladne organizacije ostale brez sredstev. Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je izpostavila, da je ministrstvo že podalo izjavo za javnost v zvezi z omenjenim programskim razpisom, prav tako je poslalo pojasnila. Ker pa je rok za vložitev tožb še odprt in ker imajo vsi prijavitelji enake možnosti, da sprožijo upravni spor, pred iztekom te možnosti o tem ne morejo razpravljati.

Med vabljenimi gosti je Polona Torkar (društvo Asociacija) povedala, da se to, da ima ministrstvo za kulturo že drugo leto zapored zadovoljiv proračun, ne odrazi v ustrezno povečani višini sredstev, ki jih namenja za umetnostne programe in projekte nevladne kulture. Izpostavila je, da ministrstvo, čeprav beležimo zgodovinsko visok obseg proračuna, podpira manj programov kot v preteklosti.

”Člani strokovnih komisij nimajo stika s terenom”

Tjaša Pureber (Gledališče Glej) je opozorila na heterogenost polja nevladnih organizacij ter povedala, da so sami že vložili tožbo proti ministrstvu za kulturo, Urška Jež (Mesto žensk) pa je med drugim opozorila, da člani strokovnih komisij na ministrstvu nimajo stika s terenom. Rok Vevar (Nomad Dance Academy Slovenija) je med drugim predlagal, da bi morala država zagotoviti ustrezne sklade, s katerimi bi nevladne organizacije, ki so partnerice v evropskih projektih, lahko počrpale evropska sredstva.

Direktorica zavoda Maska Alja Lobnik je menila, da bi ministrstvo moralo povečati število organizacij, ki jih financira. Predsednik Kolegija direktorjev slovenskih gledališč in direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana Uroš Korenčan pa je izpostavil, da javni in nevladni sektor predstavljata en sistem, v katerem posledice usihanja enega dela občuti tudi drugi.

V razpravi je Primož Siter (Levica) dejal, da ministrstvo za kulturo “v svojih krempljih drži SDS”, ki je v zadnjih dveh letih “razbrazdala kulturno krajino do onemoglosti, jo izčrpala in shirala”. Meni tudi, da je jedro težave v nerazumevanju kulture s strani vladajoče politike.

Glasovanje o dveh predlaganih sklepih

Nepovezana poslanka Janja Sluga je med drugim dejala, da bi bilo treba ljudi osvestiti, da je kultura pomembna, saj danes med njimi sploh več ni tega zavedanja. S tem se je strinjala tudi predsednica odbora ter napovedala, da bo naslednja seja, ki jo bo sklicala, potekala na temo upokojevanja samozaposlenih v kulturi. Jerca Korče (LMŠ) pa je med drugim dejala, da bi bilo za področje kulture treba opolnomočiti tudi poslance.

Na dopisni seji bodo člani odbora glasovali o dveh predlaganih sklepih. S prvim bi odbor ministrstvo za kulturo pozval, da zagotovi dodatna finančna sredstva za nov dodatni javni razpis za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti v obdobju od 2022 do 2025, na katerem bodo lahko sodelovale organizacije na področju kulturno-umetniške ustvarjalnosti, ki niso bile izbrane na že izvedenem razpisu. Z drugim bi odbor pozival ministrstvo k celoviti reformi in posodobitvi razpisnih postopkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!