Skupina Laibach: Upali smo, da bo pretehtala strokovna, ne politična odločitev

Kultura 11. Jan 202217:48 > 20:35 13 komentarjev
Laibach
PROFIMEDIA

"Od ministrstva, ki ga vodi minister Vasko Simoniti, ki je že dvakrat zadržal (neizplačal) sredstva, ki so nam bila, za izvenserijske projekte, formalno dodeljena v predhodnih mandatih in ki nas sočasno in skupaj z ostalimi nevladnimi organizacijami in društvi izganja iz produkcijskih prostorov na Metelkovi 6, sicer nismo kaj dosti pričakovali," so se ob zavrnitvi vloge na programskem razpisu kulturnega ministrstva odzvali v skupini Laibach. Mednarodno priznani glasbeniki sicer niso edini, za katere se je ministrstvo odločilo, da jim vloge zavrne. Med njimi so še številna druga društva in zavodi, ki se izkazujejo z družbenopolitičnim angažmajem do vsakokratne oblasti.

Kulturno srenjo te dni precej razburjajo odločbe ministrstva za kulturo. To je več vidnim in družbenokritičnim zavodom in društvom zavrnilo prijave, ki so jih podali na štiriletnem programskem razpisu na področju umetnosti, ki jih bo v letih 2022–2025 sofinancirala država iz proračuna. Okvirna vrednost sredstev znaša 3.817.000 evrov.

Kot smo poročali, kulturno ministrstvo na seznam uvrščenih za sofinanciranje med drugim ni uvrstilo Gledališča Glej, ki je najstarejše neodvisno gledališče v Sloveniji, Zavoda Maska, Delak centra (Dragan Živadinov), Zavoda Emanat, Mesto žensk, Nomad Dance Academy Slovenija, pa tudi Carmino Slovenica, Arsa Ramovša in mednarodno poznano skupino Laibach.

Pričakovali, da bo pretehtala strokovna in ne politična odločitev

“Na štiriletni razpis ministrstva za kulturo smo se tokrat — po dolgem času — spet prijavili zaradi porazne situacije v glasbeni in uprizoritveni industriji in velikega upada sredstev in dohodkov kot posledice dolgotrajne epidemije covida-19. Prijavili smo se preko našega Društva za retroavantgardo, ki ima status društva v javnem interesu. Od ministrstva, ki ga vodi minister Vasko Simoniti, ki je že dvakrat zadržal (neizplačal) sredstva, ki so nam bila, za izvenserijske projekte, formalno dodeljena v predhodnih mandatih in ki nas sočasno in skupaj z ostalimi nevladnimi organizacijami in društvi izganja iz produkcijskih prostorov na Metelkovi 6, sicer nismo kaj dosti pričakovali, vendar smo vseeno upali, da bo tokrat mogoče pretehtala strokovna in ne politična odločitev. Žal ni tako in naša vloga je bila v celoti zavrnjena,” so se v Laibachu odzvali za N1.

“Za češnjico na torti mega žebljiček v krstico”

Med tistimi, ki sredstev ne bodo dobili, so tudi v Društvu za kulturno in umetniško produkcijo KAPA, ki deluje v okviru koncertnega kluba Gala Hala. “Ministrstvo za kulturo nam je po vsem katastrofalnem kovidnem sra*ju v prireditvenem sektorju za češnjico na torti zabilo en mega žebljiček v krstico, prvič od začetka 4-letnega financiranja so nas ocenili za ne dovolj ‘kul’, da bi nam dodelili programska sredstva. Ne da smo blazno presenečeni sicer, izbor komisije ni obetal nič dobrega za nas,” so med drugim zapisali na Facebooku, kjer so tudi zaprosili za donacije.

Nefinanciranje kot sredstvo kaznovanja in cenzure

Znova pa so se oglasili v Zavodu Maska, ki so prek Facebooka na ministrstvo za kulturo naslovili javno pismo. “Ministrstvo za kulturo razpolaga z rekordnim zneskom za kulturo v zgodovini samostojne države – pri tem je v istem času razpolovilo sredstva za nevladne organizacije, s čimer je ostro zarezalo v slovensko in mednarodno kulturno krajino, saj številni nevladniki s svojimi programi sodijo med najpomembnejše snovalce novih uprizoritvenih tokov in formatov. Odvzem sredstev tako razumemo kot strategijo dolgoletnega krčenja prostora za razvoj profesionalnih nevladnih organizacij. Ministrstvo za kulturo s tem dejanjem nadaljuje degradacijo in destabilizacijo sektorja, ki je od nekdaj eden najbolj živih in progresivnih delov sodobne umetnosti,” je razbrati iz pisma.

Kot poudarjajo v zavodu, je večini organizacij, ki so izpadle iz programa sofinanciranja, skupna ena poteza. “Ob prejšnjem izpadu iz programskega financiranja so štiri organizacije tožile ministrstvo za kulturo, upravno sodišče je odločilo, da morajo vloge ponovno v obravnavo. Po ponovni presoji komisije sta bila naknadno sofinancirana še dva zavoda (Maska in Emanat). Vse organizacije, ki so se spustile v tožbo, so letos ponovno izpadle iz financiranja. Nefinanciranje je postalo sredstvo kaznovanja in cenzure izrekanja ter ustvarjanja. Tem organizacijam je skupna še dodatna lastnost, izkazujejo se z družbenopolitičnim angažmajem do vsakokratne oblasti, njihove prakse pa so kar največkrat tiste, ki so drzne v formatih in vsebinah, ustvarjajo polje eksperimenta in srečanja z neznanim. Lahko bi rekli, da gre za načrtno rušenje skupine organizacij, ki so vselej premikale meje. To je poteza ozkoglede in konservativne kulturne politike, politike revanšizma,” med drugim piše. Celotno pismo si je mogoče prebrati v objavi spodaj.

Mesto žensk tudi letos ostalo brez podpore

V društvu za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk so opozorili, da so iz programskega financiranja ministrstva za kulturo izpadli že leta 2014, ko so se prvič spoprijeli z vprašanjem, kako dalje. “Našle smo druge vire financiranja, med njimi seveda tudi večletna in enoletna financiranja ministrstva za kulturo. Po zaslugi naše iznajdljivosti je Mesto žensk v tem času raslo tako programsko kot kadrovsko, a to, da se delavke v kulturi vedno nekako “znajdemo”, ne bi smelo biti izgovor za rezanje javnih sredstev,” so opozorili.

“V prepričanju, da si kakovost našega dela, o kateri pričajo obiskanost naših dogodkov, prejete mednarodne nagrade in ne nazadnje tudi uspešno pridobivanje sredstev iz drugih virov, zasluži programsko podporo, smo se letos ponovno prijavile na razpis na področju uprizoritvenih umetnosti. A tudi letos smo ostale brez podpore, ki bi nam zagotovila večjo finančno varnost in lažje snovanje projektov. Še posebej nas skrbi, da so bile letos zavrnjene tudi številne druge nevladne organizacije, kot so Zavod Maska, Gledališče Glej, Zavod Delak, Zavod Emanat in Nomad Dance Academy Slovenija. Skrbi nas, da se sredstva za neodvisno kulturo, ki spada med najživahnejše segmente kulturne produkcije, krčijo – in to v času, ko se celotni proračun za kulturo viša,” so dodali.

Odločbe o (ne)izbiri še prejemajo

Prijavitelji razpisa odločbe o (ne)izbiri še prejemajo, a so v Društvu nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture – Asociacija sporočili, da ministrstvo ni odobrilo sredstev številnim organizacijam v kulturi, ki so članice Asociacije. Kot so navedli, daljši odziv v društvu še pripravljajo, saj čakajo na zadnje odločbe, da lahko predstavijo celostno sliko za vsa ustvarjalna področja. “Že zdaj ponovno opozarjamo, da je za stabilni nevladni sektor nujno sistematično širjenje in ne krčenje financiranih nevladnih organizacij. Prepolovitev proračuna za nevladni sektor v kulturi ima konkretne posledice na številu sodelavcev, zaposlenih, predvsem pa vrhunske umetnosti,” so ob tem dejali.

Predstavnica društva Polona Torkar je za STA ocenila, da država od leta 2013, odkar je gospodarsko vse bolj uspešna, na kulturo in tudi na programski razpis ne gleda razvojno na način, da bi ga krepila ali namenjala dodatna sredstva. To sicer ne velja za vsa področja, na posamičnih področjih, kot je uprizoritvena umetnost, pa po njenih besedah vsekakor ne razpisuje dodatnih mest in sredstev, ki bi omogočala producentom dostopati do financiranja, ampak vrhunske programe, ki so takšni tudi po oceni strokovnjakov, izriva iz financiranja.

Umetnost
PROFIMEDIA

Kot je po poročanju STA pojasnila, v praksi to pomeni več stvari, med drugim so ti programi izgubljeni in ogroženi, prav tako so ogroženi njihovi evropski projekti, v katerih nastopajo. Naslednja možnost v okviru financiranja ministrstva pa je zanje predvsem ta, da programe v celoti predrugačijo in kandidirajo na drugih razpisih, kjer pa je na voljo sofinanciranje manjšega dela programa za precej manjša sredstva. Pri tem je Torkar omenila večletni projektni razpis, ki mu je ministrstvo ravnokar podaljšalo rok za prijave. Na njem lahko organizacije kandidirajo zgolj z eno vlogo. “Lahko si predstavljate, da je razkorak med tem, kaj so uveljavljeni producenti delali doslej in kaj je možno, da jim država sofinancira zdaj, ko so iz razpisa izpadli, precej velik,” je pojasnila.

Ministrstvo rezultatov programskega razpisa za zdaj še ni objavilo, v službi za odnose z javnostmi so povedali, da pripravljajo pojasnila, zakaj so določene organizacije izpadle. Ministrstvo za kulturo je že v včerajšnjem odgovoru za N1 zavrnilo pripombe, da so bili zavrnjeni prijavitelji, ki so družbeno angažirani in kritični do oblasti. “Poudarjamo, da se pogoji in merila, na podlagi katerih ocenjuje strokovna komisija, v nobenem oziru ne nanašajo na svetovnonazorske usmeritve prijaviteljev ali njihovih programov,” so dejali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje