Na Ljubljanskem barju se je začel odlov nutrij

Slovenija 14. Sep 202320:37 15 komentarjev
nutrija
PROFIMEDIA

Odlov nutrij bi se moral začeti že v začetku avgusta, vendar se je zamaknil za več kot en mesec. Ta teden pa so z odlovom začeli, je za N1 potrdil direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic. Prvo poročilo lovskih družin o poteku odlova pričakujejo prihodnji teden.

Napovedani odlov nutrij na Ljubljanskem barju, ki je letos poleti razburkal slovensko javnost, se je začel, je za N1 potrdil direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic.

Poleti se je odlov zamaknil, takrat je Kastelic pojasnil, da je to posledica logističnega usklajevanja. Pri odlovu namreč sodeluje sedem lovskih družin (Vrhnika, Ig, Borovnica, Tomišelj, Rakovnik-Škofljica, Brezovica in Rakitna), zato so bile priprave po besedah direktorja zelo zahtevne.

Prejšnji teden so zaključili operativne in logistične priprave na odlov ter lovcem razdelili živolovke. Prvo poročilo lovskih družin po besedah Kastelica pričakujejo prihodnji teden, nato pa naj bi jih dobivali na tedenski ravni.

Z vprašanjem, kako poteka odlov nutrij, smo se obrnili na več lovskih družin, ki pri tem sodelujejo. Kljub številnim klicem pa lovci za zdaj niso zgovorni. Dejali so le, da bodo o poteku odlova poročali šele konec meseca in ne že naslednji teden. Prav tako o tem ne govorijo radi, saj jih – kot nam je povedal eden od sogovornikov – “napadajo z vseh strani”.

Na letni ravni odlov 3.500 nutrij

Odlov se bo izvajal tako, da bodo lovci nutrije ulovili v živolovke, odpeljali na lovišče in jih usmrtili. Na lovnih površinah se bo to izvajalo neposredno na licu mesta. Gre za komplementarno metodo, ki je učinkovitejša od odvzema zgolj z lovom na lovnih površinah. Ta metoda je tudi priporočena s strani Evropske unije. V Sloveniji bo odlov nutrij na ta način izveden prvič. Sicer se je izvajalo zgolj z lovskim orožjem.

Lovske družine imajo na voljo 20 pasti. V primeru 100-odstotne uspešnosti odlova, jih na leto lahko ujamejo okoli 7.000. “Računamo, da bi jih na leto odlovili okoli 3.500. Bodo pa po potrebi nabavili dodatne pasti. Pri tem je treba zagotoviti tudi stalne ekipe lovcev. Lovske družine pa so društva, torej imajo člani tudi svoje službe, zato je proces bolj zahteven,” pojasnjuje Kastelic in pravi, da je dolgoročni cilj iztrebiti nutrijo, kratkoročni pa izloviti iz nelovnih površin in populacijo čim bolj omejiti na lovnih površinah.

Lovci morajo biti v lov vključeni zaradi tega, ker imajo nutrije dvojni status (status divjadi in invazivne tujerodne vrste), zato se mora upoštevati tudi zakon o divjadi in lovstvu. Običajno krajinski park izvede javni razpis, na katerega se prijavijo usposobljene pravne in fizične osebe, ki ukrepe izvedejo. Nutrija je v tem kontekstu posebna, zato priprave na odlov zahtevajo več časa in usklajevanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje