Odlov nutrij se zamika: kje jih bodo lovili najprej?

Slovenija 01. Avg 202313:35 15 komentarjev
Hranjenje nutrij ob Ljubljanici
Žiga Živulović jr./BOBO

Odlov nutrij bi se moral začeti danes, vendar se je začetek zamaknil za en mesec. Odlov naj bi se tako začel konec avgusta oziroma v začetku septembra. Kaj so glavni razlogi za prestavitev datuma in kje se bo odlov najprej začel?

Odlov nutrij v Krajinskem parku Ljubljansko barje, katerega začetek je bil napovedan za 1. avgusta, se je zamaknil za en mesec. Kot je za N1 pojasnil direktor parka Janez Kastelic, razlogi ne tičijo v javnem nasprotovanju zaščitnikov živali, med katerimi je tudi partnerka slovenskega premierja in vplivnica Tina Gaber. Ta je z nedavno objavo namignila celo na sistemsko korupcijo pri izvedbi odlova, kar je naletelo na oster odziv strokovne javnosti in avtorjev študije za odlov nutrij.

“O izvedbi ni bilo nobenih pritiskov, vsa komunikacija z vsemi deležniki, tudi z nevladnimi organizacijami, je bila zelo korektna in na zavidljivi strokovni ravni, pri čemer smo lahko vsi predstavili vse argumente,” je poudaril Kastelic.

Zamik zaradi logističnih usklajevanj

Povedal je, da so res predvidevali, da bi priprave za odlov končali do konca julija, saj so komunikacijsko strategijo in obveščanje javnosti začeli že zelo zgodaj. “Vse se je nekoliko razširilo, pri čemer je treba poudariti, da pri odlovu sodeluje sedem lovskih družin, zato so priprave zelo zahtevne. Zadevo je treba izpeljati celostno in brez napak, doreči vse sporazume, anekse, denarno nadomestilo, stroške in ostalo. Ob tem so tu še dopusti,” je pojasnil Kastelic ter dejal, da so zaradi tega odlov prestavili na konec avgusta.

Pri odložitvi datuma odlova se mu zdi pozitivno tudi, da se opravi še dodatna komunikacija in predstavi ter preuči vsa dejstva in metode.

nutrija
PROFIMEDIA

Na letni ravni odlov 3.500 nutrij

Odlov se bo izvajal tako, da bodo lovci nutrije ulovili v živolovke, odpeljali na lovišče in jih usmrtili. Na lovnih površinah se bo to izvajalo neposredno na licu mesta. Gre za komplementarno metodo, ki je učinkovitejša od odvzema zgolj z lovom na lovnih površinah. Ta metoda je tudi priporočena s strani Evropske unije. V sloveniji bo odlov nutrij po na ta način izveden prvič. Sicer se je izvajalo zgolj z lovskim orožjem.

Lovske družine imajo na voljo 20 pasti. V primeru 100-odstotne uspešnosti odlova, jih na leto lahko ujamejo okoli 7.000. “Računamo, da bi jih na leto odlovili okoli 3.500. Se bo pa po potrebi nabavilo dodatne pasti. Pri tem je treba zagotoviti tudi stalne ekipe lovcev. Lovske družine pa so društva, torej imajo člani tudi svoje službe zato je proces bolj zahteven,” pojasnjuje Kastelic in pravi, da je dolgoročni cilj iztrebiti nutrijo, kratkoročni pa izloviti iz nelovnih površin in populacijo čim bolj omejiti na lovnih površinah.

Lovci morajo biti v lov vključeni zaradi tega, ker imajo nutrije dvojni status (status divjadi in invazivne tujerodne vrste), zato se mora upoštevati tudi zakon o divjadi in lovstvu. Običajno krajinski park izvede javni razpis, na katerega se prijavijo usposobljene pravne in fizične osebe, ki ukrepe izvedejo. Nutrija je v tem kontekstu posebna, zato priprave na odlov zahtevajo več časa in usklajevanj.

Kje bo odlov najprej

Odlov se bo po Kasteličevih besedah začel na nelovnih površinah, predvsem na območjih, kjer so prebivalci tudi sami izrazili željo po čimprejšnjem ukrepanju. “Skupaj z lovci bomo naredili posebne načrte, kje in kako bomo začeli, da bo ukrep čim uspešnejši. Potem se bomo z nelovnih pomaknili na lovne površine. Najprej je bil namen odvzem nutrij začeti povsod, ampak smo ugotovili, da je zgodba tako zapletena, da najprej začnemo na nelovnih površinah, kjer je nadzor nad odlovom večji, in je tako lažje začeti,” je pojasnil.

Izpostavil je, da je za začetek odlova predvidenih več območij. Gre za različne občine, med drugimi Ig, Log – Dragomer, Vrhnika, Črna vas in ostala območja krajinskega parka. “Teh je kar precej. Poleg tega tudi lovci vedo, kjer so koncentracije nutrij na nelovnih površinah največje,” je dodal.

Sicer pa Kastelic verjame, da se bo odlov konec avgusta oziroma v začetku septembra, vsaj na nelovnih površinah, res začel. “Odločba stoji, kar zadeva nas, ni več nobenih administrativno tehničnih ovir. Dokončati moramo samo še omenjeno logistiko,” je zaključil Kastelic.

Organizacija Alpe Adria Green je zoper odločbo ministrstva vložila zahtevo za obnovo postopka in za zadržanje odlova, Helsinški monitor Slovenije za človekove pravice pa je na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo odredbe glede izvajanja odločbe kmetijskega ministrstva o odlovu nutrij na Ljubljanskem barju. (vir: STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje