Proti poboju nutrij s skoraj 25.000 podpisi: “Iztrebljanje ni rešitev”

Slovenija 24. Jul 202311:36 14 komentarjev

Društva za zaščito živali so ministrstvu za kmetijstvo predala skoraj 25 tisoč podpisov proti poboju nutrij. "Podpisi so dokaz, da pomemben del slovenske javnosti ne podpira nasilnih kratkoročnih rešitev za probleme sobivanja z živimi bitji v Sloveniji," je ob predaji poudarila Nevenka Lukić Rojšek, predstavnica organizacije Alpe Adria Green. "Iztrebljanje ni rešitev, ampak je problem samo po sebi, saj utrjuje prepričanje, da lahko človek z nasiljem ohranja svoj dominantni položaj izkoriščevalca narave," meni nevladnica. Predaje podpisov se je udeležila tudi Tina Gaber, sicer partnerka premierja Roberta Goloba.

20 društev, ki se ukvarjajo z zaščito živali, je ministrstvu za kmetijstvo predalo 24.600 podpisov proti poboju nutrij.

“Pred javnostjo želimo oddati več kot 24 tisoč podpisov posameznikov, nasprotnikov celovitega poboja nutrij. Podpisi so dokaz, da pomemben del slovenske javnosti ne podpira nasilnih kratkoročnih rešitev za probleme sobivanja z živimi bitji v Sloveniji,” je ob predaji podpisov poudarila Nevenka Lukić Rojšek, predstavnica organizacije Alpe Adria Green. “Iztrebljanje ni rešitev, ampak je problem sam po sebi, saj utrjuje prepričanje, da lahko človek z nasiljem ohranja svoj dominantni položaj izkoriščevalca narave.”

Predaja podpisov proti poboju nutrij
N1

Nevladniki so ministrstvo pozvali, naj naredijo analizo stanja na določenem območju.

“Sočasno s kontrolo že nastalih populacij je treba izvajati strategijo za preprečevanje ponovnega naseljevanja nutrij,” je dodala. Po besedah nevladnikov v Sloveniji ni znano točno število nutrij. “Vemo le, da so te živali prisotne v Sloveniji. In da so tujerodna vrsta. Nihče se s to težavo ni ukvarjal, a zdaj, ko se lahko reče, da so se živali preveč namnožile in jih je preveč, je najboljši način eliminacija populacije, pa čeprav vemo, da obstajajo bolj humani načini upravljanja narave,” je še poudarila Lukiić Rojšek.

Predstavniki 20 slovenskih društev pristojno ministrstvo poleg tega, da takoj razglasi moratorij na celovit odlov nutrij na območju krajinskega parka Ljubljansko barje, po besedah Lukić Rojšek pozivajo tudi k temu, da prevzame pobudo za čimprejšnjo vzpostavitev dialoga v obliki delovne skupine, ki bo v najkrajšem času opravila “analizo stanja na podlagi objektivnih informacij ter brez političnih pritiskov oblikovala realistične in naravi ter ljudem prijazne rešitve”.

Ob tem se zavzemajo tudi za čimprejšnji sprejem novele zakona o zaščiti živali ter da bi vlada in DZ v široki javni razpravi “spodbudila boljšo informiranost o čutečih bitjih in družbeni konsenz o tem, kaj narava sploh je in kakšne odgovornosti, ne dolžnosti imamo ljudje do nje”.

Generalni direktor direktorata za gozdarstvo in lovstvo na kmetijskem ministrstvu Tomaž Hrovat je ob predaji podpisov izrazil zadovoljstvo, da državljani skrbijo za naravo.

“To skrb delimo, prav tako kot delimo skrb za blaginjo živali, za posamezne živalske vrste in celoten ekosistem. Pri teh ciljih smo si enotni,” je pojasnil Hrovat. A se po njegovih besedah javnost in ministrstvo včasih razhajata pri doseganju teh ciljev. “Dialog o nutrijah z nevladnimi organizacijami poteka,” je strnil Hrovat in dodal, da bodo predloge organizacij proučili.

Med nevladniki, ki so predali podpise ministrstvu, je bila tudi Tina Gaber, sicer partnerka premierja Roberta Goloba.

Da bodo predali podpise, je v nedeljo napovedala Gaber. “Zahtevali bomo, da ministrstvo ponovno preuči problematiko in ustrezno spremeni svoje dosedanje sklepe oziroma odločitve,” je še zapisala. “To ni le boj za življenja malih bitij, temveč boj proti lobijem, ki se bogatijo na račun narave,” je še sporočila na Instagramu.

gaber ob predaji podpisov proti poboju nutrij
N1

Peticijo so nevladne organizacije sprožile, potem ko je kmetijsko ministrstvo izdalo izredno odločbo, po kateri bodo na območju Ljubljanskega barja v sodelovanju z lokalnimi lovskimi družinami začeli izvajati naravovarstveni ukrep odstranitve nutrije iz naravnega okolja. Na ljubljanskem barju se je, kot pravijo strokovnjaki, ta tujerodna vrsta glodalcev preveč namnožila in povzroča škodo. Nedavno so nutrije poškodovale tudi plavajoče turistične hišice na Ljubljanici.

Na podlagi odločbe ministrstva bi jih lovili tudi s pomočjo pasti živolovk. Dnevno naj bi glede na številčno stanje odlovili 20 nutrij. Lov naj bi se začel konec julija.

“Bernska konvencija o varstvu prostoživečega evropskega rastlinstva in živalstva je nutrijo leta 2016 uvrstila na seznam invazivnih tujerodnih vrst, ki jih je treba odstraniti iz okolja,” je pred časom za N1 poudaril direktor Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje Janez Kastelic. Prav tako je nutrija invazivna tujerodna vrsta na podlagi evropske uredbe in jo je treba izloviti na celotnem območju pojavljanja, je še pojasnil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje