Odobrena 52 milijonov evrov vredna protipoplavna projekta za Dravinjo in Dravo

Slovenija 01. Dec 202315:16 1 komentar
Narasla Drava pri Malečniku
Narasla Drava pri Malečniku (Foto: Jure Banfi/Mariborinfo/Bobo)

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekta, ki bosta prispevala k zmanjševanju poplavne ogroženosti ob Dravinji in Polskavi ter porečju Drave na območju Spodnjega Podravja. Projekta sta skupaj vredna 52 milijonov evrov. Od tega bodo 42,5 milijona evrov črpali iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kot je ob odobritvi projektov poudaril kohezijski minister Aleksander Jevšek, bo z načrtovanimi celostnimi ukrepi za izboljšanje poplavne varnosti ob Dravi, Dravinji in Polskavi zmanjšana poplavna ogroženost na širšem območju. “Dolgoročno se bo zaradi teh ukrepov omejil vpliv podnebnih sprememb na poplavno ogroženost območja,” je dejal.

V sklopu z evropskimi sredstvi sofinanciranega projekta za zmanjševanje poplavne ogroženosti porečja na območje Ptujske Drave bo direkcija za vode izvedla ukrepe, ki bodo pripomogli k zmanjševanju poplavne ogroženosti na območjih Radvanja v Mestni občini Maribor, Spodnjega Dupleka, središča Ptuja in Rogoznice v ptujski mestni občini. Za projekt v vrednosti 34,7 milijona evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 28,5 milijona evrov.

Ministrstvo je izdalo odločitev o podpori tudi za projekt zmanjševanja poplavne ogroženosti ob Dravinji in Polskavi. Ta je vreden 17,1 milijona evrov, iz evropskega sklada pa bodo zanj črpali dobrih 14 milijonov evrov. S tem denarjem bo direkcija zmanjšala poplavno ogroženost na območju občin Slovenske Konjice, Videm, Kidričevo, Majšperk in Slovenska Bistrica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje