Odpustili Mekicarja, ki je bil pristojen za nakup magnetnoresonančnih naprav

Slovenija 19. Apr 202314:46 > 19:45 3 komentarji
Smiljan Mekicar
Žiga Živulović jr./Bobo

Pristojni za pripravo razpisa za nakup 16 naprav za magnetno resonanco Smiljan Mekicar je po poročanju Televizije Slovenija prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Smiljan Mekicar je informacijo za televizijo potrdil, zatrdil je, da ni kriv, in napovedal, da bo sklep o odpovedi delovnega razmerja na ministrstvu za zdravje izpodbijal.

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki ga vodi Aleš Šabeder, Mekicarju očita kršitve delovnopravne in kazenske zakonodaje ter pogodbe o zaposlitvi. Mekicar se je zaradi očitkov zagovarjal pri delodajalcu, a ga ni prepričal, je poročala Televizija Slovenija.

Skoraj 40-milijonski nakup aparatur za magnetno resonanco je ministrstvo ustavilo konec marca, in sicer zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev medicinske opreme pri pripravi javnega naročila. Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu je zaradi tega že marca obvestil Nacionalni preiskovalni urad in Komisijo za preprečevanja korupcije o sumu storitve kaznivih dejanj, pozneje so uvedli tudi postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi, v katerem se je Mekicar lahko opredelil do očitkov.

Mekicarjev odvetnik Peter Fašun je v sporočilu za javnost pojasnil, da se Mekicarju očita nelojalnost do nadrejenega Šabedra, ki naj bi jo izkazoval s tem, ko je o dogajanju v zvezi s pripravo javnega naročila obveščal ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Po odvetnikovih pojasnilih iz sklepa ne izhaja, da naj bi bil razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi Mekicarjevo domnevno koruptivno ravnanje, ampak se zgolj splošno navaja, da se “nakazuje sum prilagajanja naročila določenemu ponudniku”, pri čemer ni jasno, kdo naj bi bil osumljen storilec tega ravnanja.

“Mekicar odločno zanika, da bi ravnal koruptivno, ali kakor koli prilagajal tehnične specifikacije. Prav nasprotno, Mekicar je kot vodja projekta, katerega predmet je bil oddaja javnega naročila za aparate magnetne resonance, omogočil potencialnim ponudnikom, da so se seznanili z opisanimi tehničnimi specifikacijami,” je navedel Fašun.

Po njegovih navedbah je Mekicar od Šabedra zahteval preklic očitkov o domnevno koruptivnem ravnanju, “saj za opisano trditev ne obstojijo nobeni razlogi za sum”. Če ne bo prejel takšnega preklica, bo tudi zoper Šabedra vložil tožbo, ker sta prizadeta njegova čast ter dobro ime, in tudi podal kazensko ovadbo zaradi vložitve krive ovadbe. Mekicar je podal tudi prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije zoper Šabedra zaradi suma storitve kršitve integritete, je še dodal Fašun.

Medtem je ministrstvo za zdravje že objavilo novo javno naročilo za 16 naprav za magnetnoresonančno slikanje. Predmet javnega naročila je 11 magnetnoresonančnih tomografov jakosti 1,5 tesla in pet magnetnoresonančnih tomografov jakosti 3,0 tesla. Naročanje poteka v dveh fazah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje