Odvzem goveda v Krškem: veterinarko izločili, grozi ji disciplinski postopek

Slovenija 22. Dec 202312:49 > 20:52 12 komentarjev
Pašnik živinoreja
Simbolična fotografija (Foto: Borut Peršolja/BOBO)

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je zaključila nadzor nad odvzemom goveda s kmetije na območju Leskovca pri Krškem. Na podlagi tega so sprejeli odločitev, da se uradna veterinarka izloči iz vodenja konkretnega inšpekcijskega postopka. Upravni nadzor je po poročanju TV Slovenija končal tudi inšpektorat za javni sektor, ki predlaga uvedbo disciplinskega postopka zoper veterinarko.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je zaključila izredno verifikacijo oziroma preverjanje zagotavljanja učinkovitosti, primernosti, nepristranskosti, kakovosti in doslednosti uradnega nadzora na področju zaščite živali v novomeškem uradu uprave, in sicer v zvezi z odvzemom živali na kmetiji na območju Leskovca pri Krškem.

“Na podlagi zaključkov izredne verifikacije je bila sprejeta odločitev, da se uradna veterinarka izloči iz vodenja konkretnega inšpekcijskega postopka,” so sporočili z uprave. Dodali so, da bodo nadaljnje postopke v zvezi z uradno veterinarko izvedli v skladu z veljavno zakonodajo in jih do njihovega zaključka ne bodo komentirali.

Na upravi so še poudarili, da izvedena izredna verifikacija, ki je bila odrejena s strani direktorja Inšpekcije RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, v ničemer ne posega v konkretni upravno inšpekcijski postopek, ki poteka neodvisno v skladu z zahtevami zakonodaje, ki urejajo vodenje upravnih postopkov.

Veterinarki grozi tudi disciplinski postopek

Upravni nadzor v postopku odvzema goveda pa je danes končal tudi inšpektorat za javni sektor, poroča TV Slovenija. Zaradi večkratnega kršenja pravil o upravnem postopku, ki imajo posledice za stranko v postopku, je upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin predlagala uvedbo disciplinskega postopka zoper veterinarko, ki je postopek vodila.

Po navedbah TV Slovenija je bilo v okviru nadzora pregledanih 22 dokumentov v zvezi z odvzemom govedi, in sicer od prvega zapisnika oziroma ustne odločbe do vseh nadaljnjih. Pri večini je inšpekcijski nadzor pokazal nepravilnosti oziroma kršitve zakona o splošnem upravnem postopku. Natančneje je šlo za to, da so se dokumenti med seboj razlikovali oziroma so bili pomanjkljivi ali sestavljeni naknadno, fotografije pa niso bile evidentirane. Pristojni inšpektor po navedbah TV Slovenija meni, da pogoji za izdajo ustne odločbe o odvzemu niso bili izpolnjeni. Hkrati pa ugotavlja, da se ta razlikuje od pozneje izdane pisne odločbe ter da ni razvidna vloga oseb, ki so v postopku sodelovale.

Sedež Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
Sedež Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (Foto: gov.si)

Uprava je prijavo v zvezi z zaščito živali na kmetiji v Leskovcu pri Krškem prejela 10. novembra, inšpekcijski nadzor pa je uvedla uradna veterinarka območnega urada Novo mesto. Ker je zaznala kršitve zakona o zaščiti živali, je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela živali dosedanjemu oskrbniku.

Uprava je v okviru izredne verifikacije odvzema goveda ugotovila kršenje posameznih določb zakonodaje.

Na vsebino verifikacijskega poročila se je odzval tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič. Kot je dejal, je pokazalo, da so bile navedbe in zahteve KGZS glede tega, da je bil pri tem primeru odvzem živali opravljen nestrokovno in nezakonito, pravilne. Po Žvegličevih besedah je iz sporočila uprave razbrati, da so primer dodelili drugemu veterinarju. “Pričakujemo, da bo inšpekcijski postopek šel v smer, da bo sledil temu verifikacijskemu poročilu, da se bodo živali vrnile na kmetijo, kmetu pa izplačalo ustrezno odškodnino,” je še izpostavil.

Odvzem 24 glav goveda je močno odmeval v javnosti. Medtem ko je veterinarka med drugim navajala, da je bil prostor ograjen z žico, tla razmočena, poplavljena z meteorno vodo, globokim blatom in fekalijami, ter da živali v času pregleda niso imele na voljo čiste vode, nekatere pa so ob pregledu kazale klinične bolezenske znake, so bili na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije prepričani, da je šlo za pretiran, nesorazmeren in nezakonit ukrep, prav tako so odvzem kot “neprimeren in v celoti nezakonit” ukrep označili v Sindikatu kmetov Slovenije. Odvzeto govedo je razdelilo tudi opozicijo in koalicijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje