Nika Kovač po fizičnem napadu na policiji: Janševi kolaži imajo realne učinke

Slovenija 25. Okt 202212:28 > 19:26 62 komentarjev
Nika Kovač z opornico
Nika Kovač/FACEBOOK

Nika Kovač je objavila, da jo je napadel neznanec. Zaradi fizičnega napada je drugič v desetih dneh poiskala pomoč na policiji. "Janševi kolaži, Nova24 in spodbujanje sovraštva imajo realne učinke," je zapisala na Facebooku.

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je na družbenem omrežju Facebook objavila, da jo je sredi Ljubljane napadel neznanec. Zapisala je, da je že drugič v desetih dneh na policiji zaradi fizičnega napada.

Moški jo je napadel na Bavarskem dvoru, v središču Ljubljane. Neznanec jo je odrinil in ji grozil s smrtjo. Vpil je, da bo ubil njenega psa in Inštitut 8. marec. Med napadom Nika Kovač ni bila sama. Zapisala je še, da ji je uspelo zbežati pred napadalcem. “Vse skupaj se je zgodilo sredi belega dne. Ljudje so hodili mimo,” je dodala.

“Janševi kolaži, Nova24 in spodbujanje sovraštva imajo realne učinke,” je dodala in s tem spomnila na objave prvaka SDS Janeza Janše.

Dodala je še, da o napadih ne želi poročati na družbenih omrežjih, “da mami, očija, babic in dedkov ne skrbi”. “Pa se mi v tem trenutku zdi pomembno, da se zavedamo, kakšna je realnost. Po Evropi delam, ker doma nisem varna. Nikjer več nisem sama. Ljudje so do nas nasilni in agresivni. Vse to je sistemsko spodbujano,” je zapisala.

Napovedala je, da se do referenduma o RTV, ki ga je predlagala SDS, ne bo umikala. “Ker tovarne grožnje producirajo takšno obnašanje. In ker je pomembno javno RTV pred tem obraniti,” je dodala. Na napad so se na Twitterju odzvali tudi v Inštitutu 8. marec, kjer so se zahvalili za vsa sporočila podpore. “Ko začutiš sovraštvo, ga je treba pregnati s solidarnostjo,” so še zapisali ob fotografiji Kovač, na kateri ima povito desno roko. 

Janša: Zločin je zločin in nasilje je nasilje

Janez Janša se je na Twitterju sprva odzval tako, da je poobjavil tvit druge uporabnika, v katerem ta dvomi o resničnosti dogodka. Kasneje je zapisal: “Zločin je zločin in nasilje je nasilje. Ne glede na to, kdo je storilec. Enako grožnje s smrtjo in nasiljem. Kjer je vladavina prava, se taka dejanja obravnavajo z istimi vatli.” Dodal je niz objav s fotografijami, na katerih je med drugim videti plakate in grafite z zapisom Smrt Janšizmu ter Mladinine naslovnice. Opisal je, da gre za “stotine primerov, ob katerih so bili v Inštitutu 8. marec “tiho ali celo soudeleženi”.

Prav tako se je na Twitterju oglasil tudi programski direktor Nova24TV Boris Tomašič, ki je napad obsodil, a zatrdil, da ni čisto nič povezan z Novo24TV. “Tudi Nika bo imela možnost svoje laži on Novi24TV zagovarjati na sodišču,” je dopisal Tomašič.

Na fizični in verbalni napad sta se odzvala tudi oba predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar, pa tudi aktualni predsednik republike Borut Pahor, premier Robert Golob, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in ljubljanski župan Zoran Janković. Kaj so povedali, si preberite v prispevku: Odzivi po napadu na Niko Kovač: oglasila sta se tudi oba predsedniška kandidata.

S Policijske uprave Ljubljana so potrdili, da so danes obravnavali tudi dogodek z znaki fizičnega nasilja na območju centra Ljubljane, več podatkov o tem pa zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov in interesa preiskave trenutno ne morejo podati. Pojasnili pa so, da vsako prejeto prijavo preverijo in obravnavajo skladno z zakonodajo ter ustrezno ukrepajo.

“Dogodke z elementi nasilja obravnavamo z ničelno toleranco, skrbno in z izvajanjem ukrepov za zaščito žrtev,” so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje