Agencija za energijo nam viša račune za elektriko; Vrtovec: Nerazumna odločitev

Slovenija 29. Dec 202110:13 > 14:57 1 komentar
elektrika podražitev
PROFIMEDIA

Agencija RS za energijo dviguje omrežnino za prihodnje leto. Za značilno gospodinjstvo bo strošek oskrbe z električno energijo višji za okrog dva evra mesečno oziroma dobrih 22 evrov letno. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je odločitev označil za nerazumno potezo v času energetske krize in prek Twitterja sporočil, da vlada in ministrstvo o dvigu nista bila obveščena.

Agencija za energijo je določila omrežnino za regulativno obdobje 2022. Kot so sporočili, nove tarifne postavke omrežnine začnejo veljati z januarjem. Omrežnina za distribucijski sistem se bo povišala za dobrih 14 odstotkov, omrežnina za prenosni sistem pa ostaja nespremenjena.

Za značilno gospodinjstvo z letno porabo 3.500 kilovatnih ur (kWh) bo navedena sprememba – ob predpostavki, da se cene električne energije ne bodo spremenile – pomenila 1,88 evra višji mesečni strošek oskrbe z električno energijo. Na letni ravni bo strošek v primerjavi z letošnjim višji za 22,52 evra.

Značilni industrijski odjemalec z letno porabo 50 MWh bo imel prihodnje leto za 39,07 evra višji mesečni strošek, za industrijskega odjemalca z letno porabo 2 gigavatnih ur (Gwh) bo mesečni strošek za 283,92 evra višji, za industrijskega odjemalca z letno porabo 24 Gwh pa za 2.783,14 evra višji glede na letošnje leto.

“Nerazumna odločitev agencije!”

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na Twitterju potezo agencijo označil za nerazumno. “Medtem ko vlada sprejema ukrepe za blažitev energetske krize, se je Agencija za energijo odločila, da bo z nenapovedanim dvigom omrežnine, na račun državljanov in podjetij, začela novo regulatorno obdobje,” je navedel.

Pojasnimo, da ob predvidenih povečanjih stroška energentov v prihodnjem letu, ki so posledica rastočih borznih cen elektrike in zemeljskega plina v zadnjih mesecih, vlada z večih strani prejema pozive, naj pomaga. Med drugim jo k ukrepanju pozivajo Zveza potrošnikov Slovenije (predvsem v imenu najbolj ranljivih prebivalcev), upravljavci večstanovanjskih stavb, energetsko intenzivna podjetja.

Država je do zdaj uvedla ponovno regulacijo cen kurilnega olja, v ta teden sprejetem PKP 10 so tudi dodatki za ranljive skupine, ki so bili sprva predstavljeni kot nenamenski dodatki za blaženje posledice epidemije, nedavno pa je Janez Janša v Državnem zboru dejal, da je to eden od ukrepov vlade za blaženje posledic energetske krize.

Vlada sicer razmišlja tudi o ukrepih znižanja DDV na energente za podjetja ter energetskih vavčerjev za socialno šibke, ki pa ju za zdaj še niso uradno predlagali.

Izpad prihodkov zaradi manjše porabe

Kot kaže, je današnja napoved novih cen, ki bodo dvignile strošek električne energije za podjetja in prebivalce, ministrstvo zato presenetila.

Na agenciji pojasnjujejo, da je zvišanje tarifnih postavk omrežnine za distribucijski sistem predvsem rezultat padca porabe električne energije v letih 2020 (za pet odstotkov) in 2021 (za tri odstotke) glede na načrtovano porabo. To pripisujejo krčenju gospodarske dejavnosti zaradi pandemije.

“V letu 2022 je sicer pričakovati trend rasti porabe električne energije, ki pa še ne bo presegla porabe pred obdobjem pandemije oziroma porabe v letu 2019. Znižanje porabe električne energije v obdobju 2020–2021 je vplivalo na višje primanjkljaje omrežnine v tem obdobju, ki so se skladno z metodologijo reguliranja vključili v regulativni okvir za leto 2022 in povzročili potrebo po dodatnem viru za pokrivanje upravičenih stroškov v letu 2022,” so zapisali.

Vrtovec je prek Twitterja sporočil, da bi elektrodistribucijska podjetja, ki so prejemniki denarja iz naslova omrežnin, “‘zmogla’ tudi brez tega dviga”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje