Bo Vipap z novim letom ostal brez elektrike?

Gospodarstvo 29. Dec 202113:58 > 14:06
Vipap Videm
Bobo

Krški papirnici Vipap, ki je v prisilni poravnavi in je v začetku meseca po polletni zaustavitvi ponovno zagnala proizvodnjo, spet grozi njena zaustavitev. "Zaradi omejitev, ki jih ima podjetje v prisilni poravnavi pri pridobivanju jamstev, dobavitelji električne energije z njimi namreč ne želijo skleniti pogodbe o dobavi električne energije," pravijo v sindikatu, kjer so po lastnih besedah osupli in menijo, da je ogroženih 300 delovnih mest.

Proizvodnja v papirnici Vipap Videm Krško je od julija stala, uprava je iskala novega dolgoročnega lastnika, ker ga ni našla, je češki solastnik (in tudi upnik papirnice) Vipap CZ 30. septembra vložil predlog za prisilno poravnavo.

“Po naših informacijah podjetje tekoče posluje pozitivno, izboljšujejo se pogoji za zaposlene, predvsem pa tekoča proizvodnja ohranja delovna mesta v tem podjetju in s tem v regiji,” v sporočilu za javnost pišeta sindikalista Jakob Počivavšek iz KSS Pergam in Metka Rasinec, sindikalistka Vipapa.

Ne najdejo dobavitelja

V sindikatu pa so, kot pravijo, osupli na informacijo, da s podjetjem v prisilni poravnavi noben dobavitelj električne energije ne želi skleniti pogodbe za prihodnje leto.

“Brez te seveda proizvodnja in obratovanje podjetja ni mogoče,” pravijo. “Povsem nerazumljivo se nam zdi, da bi bilo zaradi nenormalnih razmer na trgu električne energije podjetje zopet pahnjeno na rob propada, s tem pa bi bilo tudi neposredno ogroženih preko 300 delovnih mest.”

Poziv državi in trgovcem z elektriko

Sindikat se obrača na državo in dobavitelje električne energije. Menijo, da bi bila potrebna državna intervencija na trgu energentov, med njimi električne energije, ki bi energetsko intenzivnim podjetjem omogočila normalno poslovanje in vzdrževanje proizvodnje.

“V primeru podjetja Vipap Videm Krško pa pozivamo dobavitelje električne energije, da podjetju zagotovijo električno energijo, ki bo omogočila nadaljnjo proizvodnjo v podjetju ter prestrukturiranje in ohranitev podjetja ter delovnih mest, ki brez tekoče proizvodnje in na njej temelječe prodaje ni mogoče.”

PREBERITE ŠE: