Onesnaženje potoka Ribnica: v vodo izlivajo sirotko

Slovenija 16. Jul 202209:17 > 09:18 2 komentarja
potok
PROFIMEDIA

V javnem zavodu Triglavski narodni park že več let v poletnem času opažajo onesnaženje vode v bohinjskem potoku Ribnica, letos pa so se zaradi suše težave pojavile že junija. Kot je izpostavil vodja naravovarstvene nadzorne službe v parku Sašo Hrovat, so na to opozorili vse akterje, vključno z mlekarno, ki naj bi v potok spuščala sirotko.

Na problematiko je letos javnost v anonimnem pismu opozoril tudi zaskrbljen državljan. Kot je izpostavil, je reka Ribnica pod vasjo Studor postala “čista gnojnica”. V reki, ki smrdi po sirotki in fekalijah, ležijo mrtve ribe, navaja in dodaja, da se v reko izliva sirotka iz bližnje sirarne. Poleg tega v bližini potoka gnojnico spuščajo tudi tamkajšnji kmetje.

Kot je ocenil pisec pisma, pristojni ne naredijo nič za ohranjanje čistega okolja, pri čemer je s prstom posebej pokazal na javni zavod Triglavski narodni park (TNP). Vodja tamkajšnje naravovarstveno nadzorne službe pa je pojasnil, da dobršen del potoka teče izven samega parka, šele ko prečka območje vasi Studor in Staro Fužino vstopi v park.

Vodja naravovarstvene nadzorne službe v parku Sašo Hrovat razume, da je zadeva za obiskovalce in krajane skrb vzbujajoča, kar se mu zdi tudi prav. Kot je zagotovil, je tudi njihova služba dogajanje v potoku opazila in ga opaža že več let, še posebej v času vroče poletne sezone konec julija in v začetku avgusta. Letos se je to zaradi zelo nizkega vodostaja, počasnega pretoka in toplejše vode zgodilo že junija.

Na dogajanje so, kot je poudaril Hrovat, opozorili vse akterje, posledično tudi mlekarno, ki v potok spušča stranske produkte mlečne industrije. Informacije so posredovali organom, ki so pristojni za ukrepanje. Tako so konec junija prijavo in fotografije poslali kranjski območni enoti inšpektorata za okolje in prostor, v vednost pa so jo poslali še Občini Bohinj ter medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu.

Hrovat je vsem naštetim predlagal, da opravijo skupni obhod območja in se na kraju samem dogovorijo, kako bi uredili težave ter prišli do boljšega stanja potoka. Hrovat verjame, da bodo s skupnimi močmi prišli do želenega rezultata, torej čistega potoka, ki je pomemben tako za obiskovalce kot krajane, zlasti pa za ves živi svet v samem potoku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje