Opoldne se bodo po državi spet oglasile sirene

Slovenija 02. Sep 202307:56 0 komentarjev
sirene
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Opoldne bo po državi znova potekalo testiranje splošnega alarmnega znaka z enoličnim zvokom sirene. Odredba poveljnika Civilne zaščite, s katero je bilo testiranje avgusta preklicano, namreč ne velja več, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Uprava za zaščito in reševanje vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri s proženjem sirene testira pravilno delovanje sistema za alarmiranje, da je ta ob morebitni nevarnosti pripravljen in sposoben za hiter ter usklajen odziv. Gre za enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund, kar je tudi znak, ki sicer označuje prenehanje neposredne nevarnosti.

Vendar je v začetku avgusta poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan izdal odredbo, s katero je bilo testiranje siren preklicano, da bi se izognili morebitni zmedi med prebivalci na območjih, kjer je tiste dni sirena označevala nevarnost zaradi ujme. Ob izboljšanju vremena in preklicu aktivacije državnega načrta pa je prenehala veljati tudi omenjena Šestanova odredba.

Tako se od septembra nadaljuje praksa testiranja siren, ki velja že vsa leta. Z ministrstva za obrambo so ob tem sporočili, da se zavedajo pomembnosti nemotenega delovanja sistema za alarmiranje in potrebe po rednem preverjanju njegove učinkovitosti, zato bodo nadaljevali s standardnim operativnim postopkom testiranja siren.

Testiranje siren vsako prvo soboto od leta 1997

URSZR je z uredbo leta 1997 določila, da vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri s proženjem siren testira pravilno delovanje sistema za alarmiranje. Pred tem so se sirene testirale vsako soboto ob 12. uri.

S testom siren se zagotavlja nemoteno in učinkovito delovanje sistema za alarmiranje, da smo v primeru morebitne nevarnosti pripravljeni ter sposobni hitrega in usklajenega odziva. Gre za enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund.

Ob nevarnosti poplav, večjih požarov, vojaških napadov ali napadov s kemičnim orožjem URSZR uporablja sistem javnega obveščanja s sirenami. Najpomembnejši alarmni signali so trije:

  • opozorilo na nevarnost: enoličen zvok sirene, ki traja dve minuti
  • preplah ali neposredno nevarnost (tudi za poplave): zavijajoč zvok sirene, ki traja eno minuto (slišite ga lahko v posnetku)
  • konec nevarnosti, ki ga slišimo tudi vsako prvo soboto v mesecu, ko se izvaja testiranje siren: enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!