Opozicija predlaga parlamentarno preiskavo o domnevno ukradenih otrocih

Slovenija 24. Apr 202414:55 8 komentarjev
Alenka Jeraj
Borut Živulović/BOBO

Opozicijski SDS in NSi sta danes vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave v zvezi z morebitno odgovornostjo funkcionarjev zaradi suma, da so sodelovali v primerih odvzemov mladoletnih oseb oziroma t. i. ukradenih otrok, ki naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajale med letoma 1965 in 1991.

Kot je na današnji novinarski konferenci ob vložitvi zahteve povedala poslanka SDS Alenka Jeraj, naj parlamentarna preiskava ugotovi, ali so morda nosilci javnih funkcij ali funkcij javnega sektorja kakorkoli vplivali na omenjena dejanja, ter ugotovi, čigavi interesi so pripeljali do tega, da naj bi prišlo do primerov storitev kaznivih dejanj odvzema mladoletne osebe.

Prav tako naj preiskava po njenih besedah ugotovi povezave med posameznimi nosilci javnih funkcij in njihovo morebitno vpletenost v omenjene primere, pa tudi, ali in zakaj naj bi ti dopustili tovrstne primere in v čigavem interesu.

“V tako imenovani trgovini z dojenčki, ki naj bi se predvsem v 70. in 80. letih dogajala na območju nekdanje Jugoslavije, naj bi bilo prodanih več kot 20.000 dojenčkov. S tem se intenzivno ukvarja društvo Izgubljeni dojenčki Beograda, ki je pred leti obravnavalo tudi več deset primerov, povezanih s Slovenijo,” je dejala poslanka SDS.

Jeraj je ob tem izpostavila nekaj primerov otrok, ki naj bi umrli takoj po rojstvu ali v roku nekaj dni. Njihovim staršem jih niso dovolili pokopati, prav tako naj bi bila dokumentacija pomanjkljiva oziroma naj bi vsebovala vrsto nedoslednosti.

Konvencija SDS
Foto: Borut Živulović/BOBO

V društvu ukradenih otrok obravnavali že skoraj 60 domnevnih primerov

Društvo staršev ukradenih otrok v Sloveniji, ki ga vodi Simona Šeremet Kalanj, je pred časom parlamentarni komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter pristojnim državnim organom posredovala obsežno gradivo, v katerem so doslej obravnavali že skoraj 60 primerov domnevno ukradenih otrok v slovenskih porodnišnicah.

Čeprav so problematiko pred slabim letom predstavili omenjeni komisiji in je takratna ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar zagotovila, da bodo državni organi storili vse, kar je potrebno za razjasnitev zadev, se po besedah poslanke Jeraj zdaj dogaja ravno obratno.

Prosilci namreč še težje pridejo do dokumentov in informacij, prav tako pa ni zaznati, da bi policija zaslišala zdravniške ekipe in druge ljudi, ki se, še posebej v Mariboru, pojavljajo v več primerih. Kriminalisti kljub obljubam tako po besedah poslanke niso obiskali niti Šeremet Kalanj, da bi jim predala dokumentacijo.

Slovenski ukradeni dojenčki leta 1942 na poti v Nemčijo
Slovenski ukradeni dojenčki na poti v Nemčijo. (foto: Bela film/Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna)

Trenja med opozicijskima strankama

Pri vložitvi zahteve za preiskavo je na družbenem omrežju X prišlo do nekaj trenj med obema opozicijskima strankama okoli tega, čigava je bila pobuda za sprožitev preiskave.

Kot je o tem danes pojasnila Jeraj, ki bo v skladu z dogovorom tudi vodila parlamentarno preiskavo, so zahtevo že oktobra lani pripravili v poslanski skupini SDS in jo v podpis ponudili tudi NSi. Ta naj bi takrat podpise pogojevala s tem, da bi preiskavo tudi vodila, ker v SDS na to niso pristali, se je zadeva za nekaj časa ustavila.

“Po ponovnih pogovorih so se odločili, da bodo podpise prispevali. Morda je prišlo tudi do kakšnega komunikacijskega šuma med njihovo vodjo poslanske skupine, ki je komuniciral z nami, in predsednikom stranke,” je domnevno napačno interpretacijo Mateja Tonina, da bo SDS prispevala svoje podpise, v oddaji 24ur zvečer komentirala poslanka Jeraj.

Premier Robert Golob je v zvezi z omenjeno tematiko ta teden na seji DZ na vprašanje poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja pojasnil, da naj bi bilo od 59 primerov 45 že zaključenih, 14 primerov pa je še odprtih. Zagotovil je, da bo vlada predstavnikom mater nudila vso podporo, prav tako je država zagotovila sredstva za izvajanje DNK-testov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje