Zdravniška zbornica opozarja na verbalno nasilje: “Vsem vam bom polomil noge”

Slovenija 15. Mar 202315:03 3 komentarji

Nezadovoljni pacient je ob klicu v kamniški zdravstveni dom medicinski sestri in zdravniku dejal, da "bo prišel v zdravstveni dom in vsem polomil noge". Tožilstvo je ovadbo zaradi grožnje zavrglo, zdravniška zbornica pa opozarja, da postaja verbalno nasilje v družbi vse bolj sprejemljivo in se nanj ne odzivamo dovolj.

Na primer verbalnega nasilja je opozoril družinski zdravnik v ZD Kamnik Rok Ravnikar, sicer tudi predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. Lani marca je v zdravstveni dom Kamnik telefoniral pacient in najprej grozil osebju v recepciji. Ko so ga vezali v ambulanto, pa je medicinski sestri in zdravniku Ravnikarju dejal, “da njemu ne bo noben govoril, kdaj bo dobil zdravila, da bo prišel v ZD Kamnik in vsem polomil noge”.

Grožnje so prijavili policiji, zdaj pa je zdravnik na Twitterju objavil sklep okrožnega državnega tožilstva, ki je kazensko ovadbo policistov kamniške policijske postaje zaradi dejanja grožnje zavrglo.

Tožilec je v obrazložitvi navedel, da je šlo v omenjenem primeru za splošne grožnje, ki niso bile toliko konkretizirane, da bi bilo mogoče sklepati, da bo takšno dejanje neposredno storil prav zoper naključna sogovornika, ki sta v ZD Kamnik govorila s pacientom.”

Nekaznovano in vse bolj sprejemljivo

Da je nasilja vse več, so opozorili pri Zdravniški zbornici Sloveniji. “Zaznavamo vse večjo pojavnost nasilja v zdravstvenih zavodih, ki pa pogosto kljub prijavam ostane nekaznovano,” je opozorila predsednica Zdravniške zbornice dr. Bojane Beović. Dodala je, da imajo zdravniki ob stiku z bolniki in svojci ter v družbi kot celoti vtis, da se nasilje povečuje “in da postaja verbalno nasilen način komunikacije kar nekako sprejemljiv.”

Zdravniki opozarjajo, da marsikdo na verbalno nasilje ne reagira več. “In vemo, da lahko verbalno nasilje – sploh če nanj ne odreagiramo – v trenutku postane tudi fizično nasilje. Na vsak način se moramo v družbi truditi na vseh področjih, da naredimo verbalno nasilje nesprejemljivo, ker ni potrebno v prav nobenih odnosih, in s tem seveda skušamo zmanjšati možnost, da bi prihajalo do fizičnega nasilja,” je poudarila Beović.

Spomnila je, da je bila glede nasilja nad zdravstvenimi delavci že podana pobuda, da bi bilo takšno nasilje preganjano po uradni dolžnosti. “Takrat je bilo to zavrnjeno, češ da bi šlo za preširoko zakonsko določilo,” je pojasnila. Glede na trenutno stanje v zdravstvu ocenjuje, da bi bila pobuda pametna, z namenom zaščite zdravstvenih delavcev, pa tudi za zmanjševanje nasilne komunikacije v družbi.

Napovedala je, da se bodo povezali z Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije in se skupaj dogovorili za kampanjo za “razelektritev situacije”, s katero bodo spodbujali ljudi k vzpostavljanju normalnih in prijaznih odnosov, ki pripomorejo tudi k boljši obravnavi. Opozorila je, da primeri nasilja pri zdravstvenih delavcih na dolgi rok puščajo slab občutek in neprijetno stanje. Če se nasilje ponavlja ali gre za več primerov, taki zdravstveni delavci potrebujejo pomoč na daljši rok, je poudarila.

V konkretnem primeru iz kamniškega zdravstvenega doma pa težko storijo kaj več, je dejala Beović. “Zdravnik se lahko sicer pritoži, a zadevo je treba urediti sistemsko, da do tega ne bo več prihajalo,” je poudarila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje