Opozorilo: v nekaterih obcinah je treba vodo prekuhavati

Slovenija 23. Jul 202307:34 0 komentarjev
Prekuhavanje vode
PROFIMEDIA

Zaradi obsežnih in intenzivnih padavin na območju celjske občine je prišlo do povišanja motnost vodnih virov vi Vitanju in zaradi prekinitve oskrbe z električno energijo je prišlo do izpada vodnega vira Toplica na Frankolovem. Zato je podjetje Vodovod kanalizacija Celje uporabnikom pitne vode izdala obvestilo – oskrbovane iz vodovodnega sistema Celje, da je vodo za pitje in pripravo hrane treba predhodno prekuhavati.

Ukrep prekuhavanja vode velja za oskrbovance iz vodovodnega sistema Celje na celotnem območju Mestne občine Celje, občine Štore in občine Vojnik.

Ukrep prekuhavanja velja tudi za uporabnike dela naselja Galicija in Hramše v občini Žalec in delov naselij Vrbno, Zlateče pri Šentjurju, Proseniško, Marija Dobje in Cerovec v občini Šentjur, ki so tudi oskrbovana iz vodovodnega sistema Celje.

Ukrep prekuhavanja vode velja do preklica.

Navodila o prekuhavanju vode

Prekuhavanje vode je praviloma kratkoročen, nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost pitne vode. S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v pitni vodi, ki so povzročitelji nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z vodo.

Vodo prekuhavajte v čisti kuhinjski posodi, ki ste jo pred tem oprali z detergentom in vodo.

Ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še eno minuto. Ker se pogoji delovanja na mikroorganizme spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je čas vretja najboljše podaljšati. Zaradi večje varnosti je priporočeno, da voda vre tri minute. Na tak način se uničijo oziroma inaktivirajo vegetativne oblike zdravju škodljivih bakterij, virusi, ciste giardiae in kriptosporidiji.

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja že prekuhane vode je najbolje, da ta ostane v isti posodi, v kateri ste jo prekuhali. Hranite jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi.

vretje vode, voda, vrenje
Foto: Profimedia

Tako pripravljeno vodo lahko za pitje in pripravo hrane uporabljate 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, morate med prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežete tako, da z vodo pretočite skozi več plasti čiste prelikane tkanine ali pa skozi čist papirnat filter – filter za kavo.

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čajev ali drugih napitkov. Vodo pa lahko zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!