Oranžno opozorilo za vso državo: tudi danes močnejši sunki vetra, nalivi in toča

Slovenija 21. Jul 202301:00
NEURJE
PROFIMEDIA

Slabega vremena še ni konec. Agencija RS za okolje (Arso) je namreč tudi za danes izdala oranžno opozorilo za vso državo, saj bo povečana verjetnost krajevnih neurij po vsej Sloveniji. Prvi nevihtni pas nas bo prešel že dopoldne, burno vreme pa nas bo spremljalo tudi čez dan in v noči na soboto. Ponovno je nevarnost za močnejše sunke vetra, nalive ter točo.

Peti dan, nove nevihte. Vreme nam, kot kaže, tudi konec tedna ne bo prizaneslo. Meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) so namreč zaradi povečane verjetnosti krajevnih neurij po vsej Sloveniji za vso državo izdali oranžno opozorilo.

Prve močnejše nevihte lahko pričakujemo že zgodaj zjutraj, predvsem na Primorskem koncu. Ob tem bo lahko zapihal tudi močan veter severnih smeri. Prvi nevihtni pas naj bi že dopoldne prešel Slovenijo, burno vremensko dogajanje pa naj bi se v večjem delu države nadaljevalo tudi zvečer in v noči na soboto.

Ponovno bo nevarnost za močnejše sunke vetra, nalive in točo. Točen čas prihoda neviht je po napovedih meteorologov Arsa sicer še negotov, saj bodo nevihtne celice ponovno nastajale nad Italijo in Avstrijo ter z močnim višinskim vetrom zahodnih smeri potovale proti našim krajem, so zapisali na Facebook strani Arsa. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem okoli 21 stopinj Celzija. Najvišje dnevne pa od 23 do 28, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

Danes in jutri bo ob nevihtah možno hitro naraščanje in razlivanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem lahko pride do zastajanja padavinskih in zalednih voda. Pojav bo danes in jutri možen čez dan v večjem delu države. Vodnatost rek bo ostala povečini srednja, posamezne manjše reke v več delih države bodo prehodno dosegle veliko vodnatost. Zjutraj, čez dan in zvečer bo ob možnih močnejših nevihtah prehodno povišano valovanje morja.

Arso vode
Arso vode

V soboto se bo nadaljevalo spremenljivo vreme s plohami in nevihtami. V nedeljo in ponedeljek bo večinoma sončno in topleje.

Kakšno bo vreme od 24. do 29. julija?

V ponedeljek se bo nad delom srednje Evrope in našimi kraji prehodno zgradilo območje visokega zračnega tlaka. Nad zahodno Evropo se bo v torek poglabljala višinska dolina, ki nas bo predvidoma prešla v sredo. Za njo se bo nad južno polovico Evrope počasi krepilo območje visokega zračnega tlaka.

V ponedeljek kaže na suho, sončno in spet vroče vreme. V torek popoldne in sredo bodo krajevne plohe in nevihte bolj verjetne. Ponovno se bo osvežilo. Nato se bo verjetnost za padavine nekoliko zmanjšala.

Vir: ARSO