Orban prvič na obisku pri Golobu v Sloveniji

Slovenija 01. Dec 202217:44 > 02. Dec 2022 08:14 6 komentarjev
Viktor Orban, Robert Golob
Profimedia

Madžarski premier Viktor Orban se bo danes udeležil začetka obratovanja električnega daljnovoda Cirkovce–Pince. Pred slovesnostjo se bo na delovnem kosilu sestal s premierjem Robertom Golobom. To bo tako prvi obisk Orbana pri Golobu.

Madžarski premier Viktor Orban bo danes prvič obiskal slovenskega predsednika vlade Roberta Goloba v Sloveniji, po Golobovem prevzemu vlade. Najprej bo Golob Orbana v Mariboru gostil na delovnem kosilu, nato pa se bosta udeležila slovesnosti ob začetku rednega obratovanja električnega daljnovoda Cirkovce–Pince.

Orban se je udeležil tudi slovesnosti ob začetku gradnje tega energetskega projekta. Oktobra 2020 ga je v Kidričevem sprejel takratni premier Janez Janša, slovesnosti pa se je udeležil še hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman.

“Žal imamo v Sloveniji velikanske težave s hitrostjo razvojnih projektov in njihovega umeščanja v prostor, ne toliko s samo gradnjo, pač pa nasploh z birokratsko navlako,” je takrat dejal Janša in s tem spomnil, da je priprava projekta trajala več kot dve desetletji. Orban pa je začetku gradnje pripisal zgodovinski pomen, tudi v luči povezovanja Slovenije in Madžarske.

Daljnovod Cirkovce-Pince bo povezoval državi

Z daljnovodom, ki je priključen v novozgrajeno razdelilno postajo, je Slovenija svoje prenosno omrežje povezala še z zadnjo do zdaj nepovezano sosednjo državo, Madžarsko.

Glavnino del pri gradnji 2×400 kilovoltnega daljnovoda Cirkovce-Pince so po dveh letih končali junija letos. Takrat so v Elesu pojasnili, da bo novozgrajena mednarodna povezava zagotovila stabilnejše in zanesljivejše delovanje elektroenergetskega sistema na napetostnem nivoju 400 kilovoltov in prispevala k še močnejši povezavi slovenskega, madžarskega in hrvaškega trga na skupni notranji trg EU z električno energijo.

Ob začetku gradnje so vrednost projekta ocenili na nekaj več kot 130 milijonov evrov, približno 50 milijonov je evropskih sredstev, saj gre za interesni projekt več držav.

Orbanovi obiski Slovenije so bili v času Janševega mandata pogostejši, kot je to običajno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje