Zakaj bo po novem varovan tudi varuh človekovih pravic

Slovenija 28. Jul 202218:40 > 29. Jul 2022 12:28 9 komentarjev
Varuh človekovih pravic
Žiga Živulović jr./Bobo

Vlada je sprejela spremembe uredbe o policijskem varovanju. Za varovanje predsednika vlade je sprejela posebno uredbo, stopnja varovanja se zanj sicer ne spreminja. Podpredsedniki vlade poslej ne bodo več imeli spremstva varnostnikov, razen če bo drugače narekovala ocena ogroženosti. Bo pa po novem varovana oseba tudi varuh človekovih pravic, in sicer po enaki stopnji, kot so varovani večina ministrov (razen državotvornih), predsednik državnega sveta, ustavnega in vrhovnega sodišča ter generalni direktor policije.

Vlada je sprejela spremembe uredbe o policijskem varovanju. Največja novost je, da podpredsedniki vlade ne bodo več imeli osebnega spremstva varnostnika, razen če bo tako narekovala ocena njihove ogroženosti, in da bo poslej med varovanimi osebami tudi varuh človekovih pravic, ki doslej ni imel statusa varovane osebe.

Čeprav je iz vlade najprej prišlo sporočilo, da bo varuh varovan po tretji stopnji, torej s spremstvom varnostnika (tako so varovani notranji, obrambni in zunanji minister ter predsednik državnega zbora), so na naše poizvedovanje kasneje iz vlade sporočili, da je v vladnem gradivu napaka.

Varuh človekovih pravic bo varovan po nižji, četrti stopnji varovanja.

Bistvena razlika med tretjo in četrto stopnjo je, da oseb, varovanih po četrti stopnji, varnostniki fizično ne spremljajo.

Na vprašanje N1, zakaj varuh človekovih pravic potrebuje varovanje, so v kabinetu varuha odgovorili, da so razmislek o varovanju varuha vladi predlagali sami.

“Temu predlogu so botrovale tudi številne grožnje, ki jih je bil v zadnjih dveh letih deležen aktualni varuh človekovih pravic Peter Svetina. Srečujemo se s povečanjem sovražnosti in nestrpnosti, uperjenih ne le v predstavnike oblasti, neodvisnih institucij, stroke, politike ali medijev, temveč tudi v posameznike z drugačnim političnim ali svetonazorskim pogledom,” so za N1 pojasnili v kabinetu varuha človekovih pravic.

Dodali so še, da varuh človekovih pravic ni klasičen državni organ, ampak neodvisna institucija, ki je “po diplomatski hierarhiji na sedmem mestu in katerega položaj je precej podoben položaju predsednika ustavnega sodišča.”

Po četrti stopnji so varovani večina ministrov (razen zunanjega, notranjega in obrambnega ministra), predsednik državnega sveta, ustavnega in vrhovnega sodišča, generalni direktor policije in po novem tudi varuh človekovih pravic.

Po novem bodo po četrti stopnji, torej brez spremstva varnostnika, varovani tudi podpredsedniki vlade, to so Tanja Fajon, Luka Mesec in Danijel Bešič Loredan, ki jim je spremstvo varnostnika doslej pripadalo. To spremstvo bodo dobili le, če bo to narekovala ocena ogroženosti.

Luka Mesec se je sicer še pred nastopom funkcije spremstvu varnostnika odpovedal. Ostaja pa to Tanji Fajon, saj je poleg tega, da je podpredsednica vlade, tudi ministrica za zunanje zadeve.

Za varovanje predsednika vlade in njegovih družinskih članov pa je vlada sprejela posebno uredbo. Ta prinaša organizacijske spremembe, povezane z varovanjem premierja, obseg in stopnja varovanja predsednika vlade in njegovih družinskih članov pa ostajata nespremenjena.

Tako kot doslej ostajata predsednik republike in premier varovana po drugi stopnji varovanja.

Uredba o varovanju predsednika vlade sicer določa, da premierja in njegove družinske člane varuje policija s potrebnim številom policistov, ki bodo premeščeni v generalni sekretariat vlade, pri tem varovanju pa bodo sodelovali tudi drugi organi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje