Oster obračun Grimsa in ministrice pred referendumom

N1 Studio 21. Nov 202218:00
soočenje, branko grims, sanja ajanović hovnik
N1 / Uroš Kokol

Na vrhuncu kampanje pred nedeljskimi referendumi o treh zakonih na N1 začenjamo soočenja predstavnikov parlamentarnih strank, sodelujočih v kampanji. V oddaji N1 STUDIO smo soočili poslanca SDS Branka Grimsa in ministrico za javno upravo iz Gibanja Svoboda Sanjo Ajanović Hovnik, ki sta snela rokavice in ostro obračunala drug z drugim.

Prvo predreferendumsko soočenje je bilo o zakonu o vladi, po katerem bi ministrska ekipa premierja Roberta Goloba štela 20 in ne več 17 članov, čemur v SDS ostro nasprotujejo, zato so zahtevali referendum in zbrali zadostno število podpisov – več kot 157 tisoč za vse tri referendume skupaj. Tovrstna blokada zakona o vladi, ki ga ob formiranju nove večine praviloma sprejme vsakokratna koalicija, se je zgodila prvič. Poslanec SDS Branko Grims je ob pojasnjevanju, zakaj, takoj na začetku napadel vlado z besedami, da gre za “izčrpavanje Slovenk in Slovencev ter podjetništva, ki ga trenutna vlada izvaja z višanjem davkov in visoko inflacijo”. “Vlada želi povečati število ministrstev tako, da bo to novi rekord,” je dejal Grims. Opozoril je še na nove zaposlitve in širjenje birokratskega aparata, ki bi ga po njegovem mnenju novi zakon prinesel. “Vse to plačujejo slovenski plačevalci, zato proti,” je poudaril poslanec SDS.

Vlada bo imela po predlogu zakona skupaj 20 ministric in ministrov, tri več kot zdaj, in sicer 19 z resorjem ter enega brez resorja. Vlado bi po novem sestavljali tudi minister za solidarno prihodnost, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter minister za naravne vire in prostor. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in služba vlade za digitalno preobrazbo bi postali ministrstvi. Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu bi še vedno vodil minister brez listnice.

Odločitev Golobove vlade, da se število ministrstev poveča na 20, je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pojasnila z besedami, da gre za sistemizacijo vlade in urejanje njenega dela na način, da bo dosegla zastavljene prioritete. “Že v zakonu smo jasno nakazali, da finančnih posledic ne predvideva,” je dejala Ajanović Hovnik in dodala, da reorganizacija ne pomeni povečanja državnega aparata.

Ob tem pa je ministrica ostro kritizirala dejanja stranke SDS v preteklem mandatu, ko je ta vodila vlado. “Nekoliko smešno je, da stranka, ki je tik pred zaključkom svojega mandata pospešeno zaposlovala za nedoločen čas, govori o povečanju administrativnega aparata,” je bila kritična. Dodala je, da SDS niti v enem trenutku ni zmanjšala administrativnega aparata, da pa je smešno, ko sedaj govori o povečanih stroških in obremenitvah podjetij in podjetništva na račun tega, ko “želi aktualna vlada samo učinkovito organizirati lastno delo”.

Poslanec Grims je znova opozoril na morebitno povečanje bremena za davkoplačevalce, če bi bil zakon sprejet. “Kdo pa plača vse to? Kdo plača nova ministrstva, nove zaposlitve, nove prostore, nov aparat? Davkoplačevalci, se pravi vsi prebivalci in podjetništvo,” je dejal. Po njegovem mnenju trenutna vlada dviguje davke zato, da bo denar namenila za nevladne organizacije, nova ministrstva in nove zaposlitve. “Mi smo davke nižali, vi jih dvigujete,” je ministrici odvrnil Grims.

Ajanović Hovnik je ponovno zatrdila, da zakon in reorganizacija vlade ne bosta povzročila finančnih učinkov in se zaradi tega ne bo dvignil “niti en davek”. Kritizirala je ustanovitev nekaterih organov v času prejšnje vlade, kjer po njenem mnenju ni bilo jasno, kakšne so njihove naloge. “Zelo jasno povemo, da imamo že vrsto let težave, kot so stanovanjska politika mladih, dolgotrajna oskrba, prihodnost starejših in mlajših, šolska in razvojna politika ter klimatske spremembe. To so teme, ki se leta niso reševale,” je poudarila Ajanović Hovnik. Za to, da se te problematike niso reševale, je po njenem mnenju kriva tudi razdelitev med več ministrstvi. V koaliciji so zato po njenih besedah ugotovili, da zaradi razdelitve ne morejo učinkovito nasloviti ključnih težav in izzivov, za katere so se zavezali, da jih bodo reševali.

Na vprašanje, ali lahko zagotovi, da se v primeru povečanja števila ministrstev proračunske postavke ne bodo povišale, je ministrica odgovorila, da spremembe iz naslova tega zakona proračuna ne bodo stale niti evra več. “Nova ministrstva bodo zaposlovala ljudi, ki so že zaposleni, sektorji pa se bodo selili med ministrstvi,” je pojasnila in dodala, da iz tega naslova ne bo novih zaposlitev in finančnih učinkov. “Če bo prišlo do novih zaposlitev, bo zaradi novih programov, ki se do sedaj niso izvajali,” je zatrdila Ajanović Hovnik.

Trditev, da nova ureditev ne bo stala niti evra več, pa se poslancu Branku Grimsu zdi popolnoma nemogoča. Kot je dejal, se bodo pojavile tri nove funkcionarske plače za nove ministre, ki bodo potrebovali vsak svoj kabinet. Na očitke je ministrica odgovorila, da so tako plače kot kabineti prisotni že sedaj. “Kot državni sekretarji imajo prihodnji ministri mogoče sto evrov nižje plače, kot jih bodo imeli na ministrskem položaju,” je dejala. To velja denimo za Alenko Bratušek, katere stranka SAB je bila pripojena h Gibanju Svoboda, do morebitne uveljavitve novega zakona o vladi pa zaseda mesto državne sekretarke na ministrstvu za infrastrukturo, ki bi ga kasneje vodila. Do imenovanja nekaterih politikov, ki na državnozborskih volitvah niso bili izvoljeni, na ministrska mesta, je bil Grims zelo kritičen. “Ljudje pa naj plačajo nova funkcionarska mesta za Alenko Bratušek in ostale, ki so jim volilci pokazali roko – ven iz parlamenta,” je med drugim dejal poslanec opozicijske SDS.

Po mnenju ministrice za javno upravo v stranki SDS niso pripravljeni sprejeti poraza na aprilskih državnozborskih volitvah, očitala pa jim je tudi poskuse preprečevanja učinkovitega dela trenutne vlade. “V resnici gre samo za nagajanje,” je ocenila Ajanović Hovnik. Poslanec največje opozicijske stranke ji je odgovoril, da bi lahko po tej logiki od danes naprej govorili, da se Gibanje Svoboda ni sprijaznilo s tem, da je SDS zmagovalka lokalnih volitev. Kot je dejal, v stranki ne bodo podprli tistega, kar bi pomenilo večanje porabe v času, ko kriza trka na vrata.

Kaj bo z ministrstvom za solidarno prihodnost?

Veliko vprašanj pa se odpira okoli ministrstva za solidarno prihodnost. Koordinator Levice Luka Mesec, ki je bil predviden za vodenje tega resorja in je sedaj minister za delo, je namreč dejal, da je to ministrstvo že prepozno in da ga ne glede na izid referenduma ne bo, kar je premierju že povedal. Premier Golob pa je ob tem dejal da se ne spreminja nič, ne glede na to, kaj kdo izjavi, in da bo minister za solidarno prihodnost, če bo novi zakon o o vladi začel veljati, moral biti imenovan.

Sanja Ajanović Hovnik, sicer tudi članica Sveta stranke Gibanja Svoboda, je o tem povedala, da je zakon o vladi v parlamentu že sprejet, v nedeljo pa da bodo volilci samo potrjevali uveljavitev. “S potrditvijo uveljavitve pomeni, da se zakon uveljavi tak, kot je bil sprejet,” je dejala in povedala še, da nima podatka o morebitnih spremembah in neustanavljanju ministrstva za solidarno prihodnost. Meščeve pomisleke in željo, da bi ostal minister za delo, je pospremila z besedami, da bo mogoče minister za solidarno prihodnost postal kdo drug.

Ob zaključnem vprašanju, zakaj naj volilke in volilci v nedeljo zakon o vladi zavrnejo, je poslanec Grims dejal, da se vse naloge v dobro državljanov lahko opravljajo v okviru sedanjih ministrstev. “Že sedaj smo po številu ministrstev v vrhu med državami EU, če bi se sprejelo povečanje, pa bi bili absolutni evropski rekorderji,” je dejal Grims in znova opozoril, da vse to plačajo davkoplačevalci.

Ministrica Ajanović Hovnik pa je dejala, da v vladi ocenjujejo, da lahko svoje obljube uresničijo z organizacijo dela, kot ga predvideva novi zakon. Meni, da bi volilci morali zakon podpreti, saj gre le za reorganizacijo obstoječih resorjev, zakon pa ne prinaša novih zaposlitev in stroškov. “Govorimo le o tem, da se vsebine smiselno med seboj povežejo, da bomo lahko implementirali spremembe, za katere smo se zavezali,” je sklenila ministrica.

Celotno soočenje poslanca SDS Branka Grimsa in ministrice Sanje Ajanović Hovnik pred nedeljskim referendumom si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.