Oster obračun poslanca Prednika in Skupine SIJ zaradi neizplačila božičnice

Gospodarstvo 15. Dec 202319:55 12 komentarjev
Jani Prednik
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je ostro komentiral odločitev Skupine SIJ, da letos zaposlenim ne bo izplačala nagrade za poslovno uspešnost. To je označil za "najbolj kruto obliko norega kapitalizma", v državnem zboru pa je dejal še, da gre za "navadno norčevanje". V SIJ so se zatem na poslanca obrnili z javnim pismom, v katerem so ga obtožili, da za pridobivanje politične naklonjenosti izrablja teme iz svojega lokalnega okolja, in dodali, da "s takšnim ravnanjem ne prispeva k ugledu poslanske funkcije".

Pred dnevi je Skupina SIJ zaposlene obvestila, da ne bo izplačala nagrade za poslovno uspešnost. Ob tem je zapisala, da bo po zdajšnjih ocenah skupina poslovno leto zaključila z negativnim poslovnim izidom.

Navedla je, da so na to med drugim vplivale ohlajene gospodarske razmere, avgustovske poplave, požar v SIJ Metalu Ravne, večja poškodba glavnega motorja valjavskega ogrodja in dejstvo, da družbe v Skupini SIJ ne prejemajo subvencije za visoke cene energentov.

Sporočilo skupine SIJ je povzročilo veliko razburjenja tako v lokalni skupnosti na Koroškem kot na Jesenicah. Na odločitev se je pred dnevi ostro odzval tudi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, ki sicer prihaja z Raven na Koroškem. Zapisal je, da je to “najbolj kruta oblika norega kapitalizma v srcu Koroške”, in dodal, da je edini razlog za neizplačilo požrešnost tujega lastnika.

V državnem zboru je dan po tem neizplačilo poslovne uspešnosti označil še za navadno norčevanje. “Da ne bodo izplačali božičnice svojim delavcem, so se odločili, kljub temu da so v letu 2022 imeli milijardo in tristo milijonov evrov od prodaje. Poleg tega, da so si vodilni lani izplačali za 21 milijonov evrov dividend,” je dejal v svojem nastopu in se obregnil ob razloge, ki so jih navedli za to odločitev.

Na Prednikovo objavo so se v javnem pismu odzvali tudi v Skupini SIJ. Zapisali so, da poslančeva objava v javnosti ustvarja napačno in izkrivljeno predstavo o njihovem delovanju ter da je izplačilo nagrade za poslovno uspešnost izrabil za blatenje skupine in diskreditacijo njenega vodstva.

V skupini so ocenili, da Prednik s takšnim ravnanjem ne prispeva k ugledu poslanske funkcije, in ga obtožili, da za pridobivanje politične naklonjenosti izrablja teme iz svojega lokalnega okolja. “S tovrstnimi dejanji in objavami ne prispevate ničesar pozitivnega niti v lokalno okolje niti za zaposlene v naših družbah. Nasprotno, s tovrstnimi objavami na družbenih omrežjih le še dodatno spodbujate nezadovoljstvo, tudi sovražni govor,” so dodali.

Prav tako v Skupini SIJ ocenjujejo, da je bil Prednikov nastop v državnem zboru usmerjen predvsem v glavnega podpredsednika Skupine SIJ in predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Tiborja Šimonko. V nadaljevanju pisma so mu posredovali še informacije v povezavi s poslovanjem skupine.

Prednik je dejal, da v pismu pogreša navedbo aktivnosti, s katerimi bi v skupini poskrbeli za izboljšanje statusa zaposlenih, “predvsem tistih delavcev, na katerih sloni vsa njihova industrija”.

Ob koncu objave je dodal še: “Moje temeljno etično načelo je pravično plačilo delavkam in delavcem za opravljeno delo ter skrb za najranljivejše. Odgovor SIJ pa nakazuje na dejstvo, da bi v teh okoliščinah kljub vsemu lahko izplačali božičnico.”

Več o poslovnih rezultatih Skupine SIJ preberite v prispevku na Forbes – Skupina SIJ bo leto po oceni zaključila z izgubo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje