Otroških mask ni mogoče dobiti skoraj nikjer. Logar: Nosijo lahko bombažne

Koronavirus 08. Nov 202115:09 > 09. Nov 2021 13:57 0 komentarjev
šola
PROFIMEDIA

S ponedeljkom so v osnovnih in srednjih šolah obvezne kirurške maske ali maske tipa FFP2. Številni starši so se v zadnjih dneh znašli v težavah, saj je zaloga otroških kirurških mask v številnih lekarnah in drugih specializiranih trgovinah pošla. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je za N1 povedala, da lahko otroci, dokler ne bo na voljo novih zalog, še naprej nosijo maske iz blaga. "Ko bodo otroške maske dosegljive oziroma normalno dobavljive, pa gredo tudi otroci na kirurške maske," je dejala. Sicer pa ravnatelja, s katerima smo se pogovarjali, večjih težav pri izpolnjevanju novega vladnega odloka nista zaznala.

Od ponedeljka so po novem kirurške maske ali maske FFP2 obvezne za vse učence od 6. leta starosti, dijake, študente in zaposlene. Potem ko je vlada v petek pozno zvečer predstavila nov sveženj ukrepov za zajezitev epidemije v Sloveniji, med katerimi je bil tudi ukrep obvezne uporabe zaščitne maske tudi za najmlajše, so bili številni starši v časovni stiski pred samo veljavnostjo odloka in dejanskim iskanjem otroške kirurške maske — teh je v večini lekarn, prodajaln in spletnih trgovin že zmanjkalo. Kirurške maske za odrasle pa so otrokom pogosto prevelike.

Zaloge so pošle

Za podrobnejša pojasnila o zalogah zaščitnih mask za otroke smo se obrnili na ljubljanske lekarne. Kot so nam sporočili, so jih imeli na zalogi le v nekaterih enotah. “V Lekarni Ljubljana od sobote beležimo veliko večje povpraševanje po zaščitnih maskah. Zaščitne kirurške maske in maske tipa FFP2 za odrasle so še na zalogi, zaščitnih kirurških mask za otroke pa v večini enot ni več. Glede novih dobav zaščitnih mask za otroke smo v dogovarjanju, a trenutno še nimamo informacije, kdaj in koliko jih bomo prejeli v prihodnjih dneh, saj je na trgu pomanjkanje ponudbe teh mask glede na povečano povpraševanje,” so pojasnili za N1.

Težave z zalogo imajo tudi v največji mreži specializiranih prodajaln z medicinskimi pripomočki Sanolabor. “Trenutno opažamo povečano povpraševanje po maskah tipa FFP2 in kirurških maskah, tudi otroških. Glede na situacijo na trgu se za svoje stranke trudimo v najkrajšem času zagotoviti ustrezne zaloge,” so odgovorili v Sanolaborju.

Tudi v Lekarni Bitenc je otroških kirurških mask zmanjkalo, prav tako jih nimajo več niti njihovi dobavitelji. Pričakujejo, da bodo maske na voljo ponovno čez teden dni. Zmanjkalo jim je tudi mask tipa FFP2. Nove zaloge naj bi dobili proti koncu tedna, kirurških mask za odrasle pa imajo za zdaj dovolj.

V nekaterih spletnih trgovinah so bile sredi dneva otroške maske še na voljo, a so bile zaloge zelo majhne.

V šolah danes večjih težav ni bilo

Ker otroških kirurških mask že na prvi dan veljavnosti odloka primanjkuje, je Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, za N1 pojasnila, naj otroci, dokler otroške kirurške maske ne bodo dosegljive, še naprej uporabljajo maske iz blaga. “Če niso dosegljive, pač niso dosegljive,” je poudarila. “Ko bodo maske dosegljive oziroma normalno dobavljive, pa gredo tudi otroci na uporabo otroških kirurških mask,” je povedala za N1. Logar so pritrdili tudi na ministrstvu za zdravje, kjer so prav tako odgovorili, da otroci, dokler ne bodo na voljo manjše kirurške maske, še vedno lahko nosijo maske iz blaga.

Gregor Pečan, ravnatelj Osnovne šole Janka Modra iz Dola pri Ljubljani, je dejal, da večjih težav pri izpolnjevanju novega vladnega odloka danes na šoli niso zaznali. “Vedno je nekdo, ki maske ne nosi prav ali je nima. Nepravilno nameščene maske si otroci popravijo, če je nimajo, lahko masko dobijo v šoli,” je pojasnil za N1.

“Oglasil se je sicer eden od staršev, ki je opozoril, da se njegov otrok ne bo niti testiral, niti ne bo nosil maske, saj ta nima smisla. Kot ravnatelj sem ga opozoril, da bo v takem primeru njegov otrok sedel ločeno, na zadostni varnostni razdalji, in se ne bo mogel družiti in igrati z drugimi, in bo posledično obsojen na stigmatizacijo. Starš je pojasnil, da se bodo s tem soočili sami,” je pojasnil Pečan.

Otroška maska
PROFIMEDIA

Da so bili otroci na današnji dan večinoma pripravljeni, je potrdila tudi ravnateljica OŠ Kapela iz Radencev Andreja Strmšek. Kot nam je povedala, je imelo veliko otrok odrasle kirurške maske. “Res je, da so te maske otrokom največkrat prevelike, vendar jih prilagodijo tako, da si jo zategnejo ali dajo navzkriž,” je pojasnila za N1. Težav z otroki, ki niso imeli mask, danes niso opazili.

Ravnateljica Strmšek je ob tem povedala še, da bo preverila, kje je mogoče kupiti otroške maske in po ugodnejših cenah. Seznam o tem bo z okrožnico poslan staršem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!