Ovadba NPU zaradi prepoceni prodaje stanovanj. Oškodovan gradbinec Kostak?

Slovenija 04. Apr 202216:24 > 05. Apr 2022 10:33 2 komentarja
Stanovanje Zelena Jama
Bor Slana/Bobo

Nacionalni preiskovalni urad je kazensko ovadil dve osebi, ker naj bi s prodajo stanovanj pod ceno oškodovali podjetje za okoli 600.000 evrov. Po naših neuradnih informacijah gre za gradbeno podjetje Kostak.

S policije so danes sporočili, da so konec marca vložili kazensko ovadbo zoper dve fizični osebi, ki ju sumijo oškodovanja gospodarske družbe z območja policijske uprave Novo mesto. Osumljena naj bi v letih 2017 in 2018  prodala stanovanja po nižji vrednosti od vrednosti, navedene v ceniku družbe, po katerem so se stanovanja dejansko prodajala. Tako naj bi ti dve osebi 18 drugim fizičnim ter pravnim osebam zagotovili skupno več kot 600.000 evrov premoženjske koristi. Za enak znesek pa naj bi bilo oškodovano podjetje. Ti dve osebi sta osumljeni, da sta storili kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zato jima grozi zaporna kazen od enega do osmih let.

Neuradno: Gre za Kostak in Zeleno jamo

Po naših neuradnih informacijah gre za stanovanja v ljubljanskem naselju Zelena jama. Zgradilo jih je podjetje Kostak iz Krškega, prodalo pa jih je podjetje Kog, v katerem ima Kostak 62-odstotni lastniški delež. S Kostaka, ki ga vodi Miljenko Muha, danes na naša vprašanja še niso odgovorili.

Eno od stanovanj v blokih je kupilo tudi podjetje Hermes. Večinski lastnik tega podjetja je bil Miran Stanko, župan mestne občine Krško, a je del lastništva prenesel na družinske člane dva meseca, preden je podjetje Hermes kupilo stanovanje, je poročal portal Necenzurirano.

Miran Stanko
Nik Rovan/BOBO

Občina Krško je največja lastnica Kostaka in pri njem naroča veliko poslov. Kostak po poročanju medijev tako velja za hišnega gradbinca občine.

Januarja je Kostak na svoji spletni strani zapisal, da podjetje ni v nobeni kriminalistični preiskavi. Zatrdili so tudi, da nikoli niso prodali stanovanja podjetju Hermes ali županu Stanku.

Prodajo stanovanj v teh blokih je sicer izvedlo podjetje Kog, katerega večinski lastnik je Kostak. Kog je od konca lanskega leta v likvidacijskem postopku, pred tem pa je bil njegov direktor Miljenko Muha, predsednik uprave Kostaka.

Preiskavo NPU je januarja za Necenzurirano potrdil Stanko. Povedal je, da so kriminalisti obiskali podjetje Hermes in da so jih zanimali dokumenti o nakupu stanovanja.

V tej stavbi v Zeleni jami je po poročanju Necenzuriranega dve stanovanji kupila tudi družina Janka Vlahoviča, ki v občini Krško skrbi za strokovni nadzor nad občinskimi projekti in potrjuje anekse za dodatna dela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje