Pahor bi ponoven razpis za evropske tožilce še enkrat preučil

Slovenija 31. Maj 202114:22 > 14:26 0 komentarjev
Borut Pahor
Žiga Živulovič jr./BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da ne vidi prepričljivih argumentov za ponovitev razpisa za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev – odločitev, ki jo je vlada po več mesecih sprejela prejšnji teden.

Predsednik republike Borut Pahor za odločitev vlade, da ponovi postopek izbire kandidatov za evropska delegirana tožilca, ne vidi prepričljivih argumentov. Kot je dejal danes, si želi, da bi vlada ponovno preučila odločitev.

“Za odločitev vlade po mojem mnenju ni prepričljivih argumentov oziroma jih ni predstavila javnosti,” je na novinarski konferenci po srečanju s portugalskim predsednikom Marcelom Rebelo de Souso v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal Pahor.

Kot je dodal, je glede odločitev vlade in parlamenta zelo zadržan, a tokrat gre za vprašanje, ki se je časovno pojavilo tik pred našim prevzemom predsedovanja Svetu EU.

Vlada se je namreč na seji minuli četrtek po več mesecih zavlačevanja odločila, da se razpis za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ponovi, ker Državnotožilski svet ni oblikoval dovolj velike liste kandidatov; po mnenju vlade bi moral predstaviti najmanj šest kandidatov.

Stroka je tovrstno pravno argumentacijo zavrnila. Odstopila je tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, ki je poudarila, da je bil postopek imenovanja kandidatov izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta EU o evropskem javnem tožilstvu.

Neuradno je postopek imenovanja obeh kandidatov sicer stal, ker sta bila kandidata Matej Oštir in Tanja Frank Eler moteča za predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS.

V evropskem javnem tožilstvu pripravljeni na začasne rešitve

Evropsko javno tožilstvo prav s torkom začenja operativno delo, in to čeprav Slovenija in Finska še nista imenovali delegiranih tožilcev. Kot zagotavljajo na tožilstvu, so pripravljeni na delo v vseh sodelujočih državah, predvidene so tudi začasne rešitve v tovrstnih izjemnih primerih, ko kadrovska imenovanja niso popolna.

Evropsko javno tožilstvo je namenjeno boju proti goljufijam v EU in zlorabam evropskih sredstev. Ta neodvisni organ EU bo pristojen za preiskavo, pregon in obtožbe pri kaznivih dejanjih, ki škodujejo finančnim interesom Unije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!