Pahor in Osmani: Perspektiva Zahodnega Balkana je v evropski integraciji

Slovenija 04. Jul 202214:58 > 15:13 0 komentarjev
Vjosa Osmani in Borut Pahor
Foto:Bobo

Kosovska predsednica Vjosa Osmani Sadriu je na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji, kjer jo je z vojaškimi častmi sprejel predsednik republike Borut Pahor. Voditelja sta poudarila, da so odnosi med državama odlični in da si oba želita, da bi se tako tudi nadaljevali. Tako Pahor kot Osmani Sadriu delita tudi enako vizijo Zahodnega Balkana: znotraj evropskih in evroatlantskih integracij.

Zahodni Balkan in vojna v Ukrajini

Predsednik republike Borut Pahor in kosovska predsednica Vjosa Osmani Sadriu sta večji del srečanja namenila razmeram in prihodnosti Zahodnega Balkana ter vojni v Ukrajini. Predsednik Pahor je ponovno pozval k mirnemu reševanju konfliktov in opozoril, da bi morebiten odmik zanimanja Evropske unije za Zahodni Balkan lahko imel negativne posledice in v regiji spodbudil dodaten nemir.

Oba sta se strinjala, da morajo vsi voditelji na Zahodnem Balkanu narediti vse, kar je v njihovi moči, da probleme rešujejo mirno, da okrepijo vero ljudi, da je evropska perspektiva dosegljiva in da Bruselj s tem pripravijo do tega, da tej regiji izkaže zasluženo pozornost.

“Kolikor smo lahko do neke mere zaskrbljeni zaradi posledic, ki jih ima vojna v Ukrajini na geopolitično situacijo v regiji, toliko moramo zdaj kot odgovorni voditelji storiti, da pravzaprav damo drugačno, evropsko, evroatlantsko perspektivo tej regiji. Te možnosti so,” je dejal Pahor in dodal, da se bo treba potruditi ter ob tem pokazati veliko potrpežljivosti in modrosti.

Osmani Sadriu pa je ob tem pohvalila Slovenijo in jo navedla kot primer države, ki je skozi gospodarski napredek in evroatlantske integracije naredila zelo veliko. Po njenih besedah je Kosovo prav zaradi tega Slovenijo zaprosilo za pomoč in podporo pri doseganju svoje evropske poti in vizumski liberalizaciji za prebivalce Kosova.

Vjosa Osmani in Pahor
Foto: Bobo

Kosovska predsednica se je tudi osebno zahvalila Pahorju za njegovo vztrajno podporo Kosovu in tudi sama jasno obsodila rusko agresijo nad Ukrajino. Kot je povedala, je ta vojna združila Evropo in utrdila most med demokratičnimi narodi, kot sta Slovenija in Kosovo, da se ti še tesneje povezujejo.

Pomembnost dialoga med Beogradom in Prištino

Pogovori med Beogradom in Prištino nenehno potekajo, je povedala kosovska predsednica in izpostavila, da je bil določen napredek dosežen. Ob tem je še posebej poudarila področje energetike in se predsedniku Pahorju zahvalila za posredniško vlogo.

“Želimo si, da bi se okrepil dialog med Prištino in Beogradom. Slovenija, ki je prijateljica z obema državama, si želi, da bi bil ta dialog iskren, da bi dal rezultate, ne samo s sporazumi, ampak tudi z njihovo uveljavitvijo, da bi se obudilo tisto upanje, ne le na Kosovu in v Srbiji, ampak na celotnem Zahodnem Balkanu, da je mogoče po mirni poti rešiti še tako zahtevna vprašanja,” je povedal predsednik Pahor. Dodal je še, da podpira voljo obeh strani, da se uredi vprašanje iz časa vojne pogrešanih oseb, ki je po njegovem mnenju pomembno tako simbolno kot povsem stvarno.

Voditelji držav članic pobude Brdo – Brioni se bodo naslednjič sestali 12. septembra na Brdu pri Kranju.

Odlikovanje za Slovensko vojsko, obisk parlamenta in razprava o prihodnosti Zahodnega Balkana

Osmani Sadriu je tudi napovedala, da bo danes, v imenu vseh prebivalcev Kosova, odlikovala Slovensko vojsko za njene zasluge v mirovnih operacijah na Kosovu. Odlikovanje bo sprejel namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Roman Urbanč, kosovska predsednica pa se bo srečala tudi z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem. Po odlikovanju se bo srečala še s podpredsednikom državnega zbora Danijelom Krivcem in predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco. Jutri pa se bo Osmani Sadriu na gradu Jable v Loki pri Mengšu udeležila razprave z naslovom Zahodni Balkan: kam nadaljujemo od tukaj?, na kateri bo sodeloval tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!