Pahor Junakom 3. nadstropja vročil jabolko navdiha

Slovenija 11. Feb 202211:10 > 14:42 0 komentarjev
junaki 3. nadstropja
Bor Slana/STA

Ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku je predsednik republike Borut Pahor vročil priznanje jabolko navdiha Junakom 3. nadstropja. Z Inštitutom Zlata pentljica, ki so ga ustanovili, nas ozaveščajo o raku pri otrocih in navdihuje s svojo izjemno življenjsko močjo, so zapisali v predsednikovem uradu.

Predsednik Borut Pahor je Junakom 3. nadstropja podelil jabolko navdiha. Junaki 3. nadstropja, ki so se zdravili ali se še vedno zdravijo na hemato-onkološkem oddelku ljubljanske pediatrične klinike, ozaveščajo o raku pri otrocih. Iz neformalne skupine “Gold Ribbon Slovenija” so na pobudo otrok in mladostnikov ustanovili Inštitut Zlata pentljica.

Pahor je priznanje podelil tik pred mednarodnim dnevom boja proti otroškemu raku, ki ga obeležujemo 15. februarja. Mednarodna kampanja ozaveščanja o otroškem raku poteka od 2002, z njo pa opozarjajo na težave, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po njem.

Kljub bolezni ohranjajo nalezljivo vedrino

Junaki 3. nadstropja so heroji, je v obrazložitvi zapisal predsednik. “V najbolj ranljivem obdobju svojega življenja so se morali soočiti z rakom. Čeprav je kruta bolezen zaznamovala tudi njihove družine in prijatelje, mladi junaki ohranjajo nalezljivo vedrino in optimizem, s katerima opogumljajo drug drugega in tiste, ki jim stojijo ob strani,” je dodal.

Z Inštitutom Zlata pentljica so v enem letu brez finančne pomoči, le z iskrenim zanosom in odločnostjo, očarali celotno Slovenijo. V mesecu septembru, ki je mednarodni mesec ozaveščanja o otroškem raku, so priredili ali sodelovali na triindvajsetih dogodkih. “V sodelovanju z različnimi organizacijami uresničujejo svoje poslanstvo – javno in brez zadržkov govorijo o bolezni, zdravljenju in težavah, zaradi katerih so umaknjeni, včasih celo izločeni iz družbe,” so zapisali v uradu predsednika.

S svojim pogumom in jekleno voljo so v navdih tudi staršem, ki jih bolezen otroka hudo prizadene in potre. “Starši opažajo, da je aktivna vloga ozaveščanja o raku pri otrocih marsikateremu otroku in mladostniku pomagala pri oblikovanju samopodobe in pridobivanju samozavesti. To je zelo pomembno, saj so zaradi zdravljenja več mesecev, včasih pa tudi let, izolirani od vrstnikov in normalnega življenja,” še poudarjajo. Ključna je tudi njihova vloga pri spodbujanju mlajših bolnikov: ker so doživeli podobno izkušnjo, jih lažje spodbujajo.

junaki 3. nadstropja junaki 3. nadstropja
Bor Slana/STA
junaki 3. nadstropja junaki 3. nadstropja
Bor Slana/STA
junaki 3. nadstropja junaki 3. nadstropja
Bor Slana/STA

Preberite še:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!