Pahor na Bidnovem vrhu o skrb vzbujajoči nizki ravni politične in pravne kulture

Slovenija 09. Dec 202118:18 2 komentarja
Borut Pahor
UPRS

Predsednik republike Borut Pahor je danes na virtualnem vrhu za demokracijo, ki ga gosti predsednik ZDA Joe Biden, opozoril na krizo zaupanja v demokratične institucije in nizko raven politične in pravne kulture. Pozval je k spoštljivemu dialogu, ki vsebuje tudi pripravljenost na usklajevanje različnih pogledov.

Borut Pahor je v video nagovoru uvodoma izpostavil, da tako Slovenija kot druge države zmorejo in morajo narediti še več na področju liberalne demokracije, ki temelji na vladavini prava in popolnem spoštovanju človekovih pravic.

A kot je opozoril, demokracija ne pomeni le delujočih demokratičnih institucij, temveč tudi visoko raven politične in pravne kulture. “V zadnjem času občutimo krizo zaupanja v demokratične institucije. Enako, morda celo bolj skrb vzbujajoča pa je nizka raven politične in pravne kulture,” je dejal. Problema ne vidi v razlikah v političnih in ideoloških pogledih, temveč v nenaklonjenosti dialogu. “Dialogu, ki ne pomeni le predstavitve lastnih stališč, temveč tudi pripravljenost za usklajevanje različnih pogledov,” je dejal.

“Če takega dialoga ne bomo vzpostavili, bomo le še poglobili razkol in polarizacijo v naših družbah in med njimi,” je posvaril in dodal še, da je tvorno sodelovanje mogoče vzpostaviti samo s plodnim dialogom, sodelovanje pa je tudi edina pot za mirno reševanje vseh težav.

Pahor je eden od več kot 100 svetovnih voditeljev, ki so ali pa še bodo nastopili na virtualnem vrhu za demokracijo, ki ga danes in v petek gosti ameriški predsednik Joe Biden. Vrh naj bi prinesel sporočilo o vrnitvi ZDA kot zagovornika demokracije in človekovih pravic v svetu, kjer narašča število avtoritarnih vlad.

Borut Pahor
UPRS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje