Pahor na Kosovu pozval k napredku v dialogu med Prištino in Beogradom

Slovenija 29. Nov 202116:13 > 16:24 1 komentar
Pahor, Vjosa Osmani
Kosovapress/STA

Predsednik republike Borut Pahor je na delovnem obisku na Kosovu. Srečal se je s predsednico Vjoso Osmani in predsednikom vlade Albinom Kurtijem. Pogovori so tekli predvsem o razmerah v regiji, približevanju evroatlantskim integracijam ter dialogu med Beogradom in Prištino. Pahor bo obiskal tudi slovenske vojake.

Predsednik republike Borut Pahor se danes mudi na delovnem obisku na Kosovu, kjer se je srečal s predsednico Kosova Vjoso Osmani. Pahor je ponovno podprl Kosovo pri doseganju ciljev na poti približevanja evroatlantskim integracijam. Pozval je k nadaljevanju sprejemanja in izvajanja reform ter k dialogu med Beogradom in Prištino.

Slovenija, ki je priznala Kosovo in ima z njim odlične politične in gospodarske odnose, razume, da je mogoče pričakovati vključitev te države v EU samo pod pogojem, da bodo tudi ostale članice unije, ki tega še niso storile, priznale njegovo neodvisnost, je Pahor poudaril na novinarski konferenci po pogovorih.

Tako kot v nedeljo v Beogradu, kjer se je sešel s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, je Pahor tudi danes poudaril, da je začetek napredka v dialogu in odnosih med Srbijo in Kosovim ter napredka pri vključevanju držav Zahodnega Balkana v EU v takojšnji implementaciji vseh sprejetih dogovorov. “To bi lahko odločilno prispevalo k veri in zaupanju vseh voditeljev narodov in držav v tem delu Evrope, da je skozi dialog in skozi spoštovanje dogovorjenih sporazumov mogoče narediti odločilne korake naprej k rešitvi dvostranskih in multilateralnih vprašanj, s tem pa spodbuditi EU k hitrejšemu tempu pridružitvenih pogajanj,” je dejal Pahor.

Poudaril je, da trenutni zastoj ne koristi nikomur, ter izpostavil pomen dialoga, ki pa ni enostaven, saj mora rešiti zelo kompleksna vprašanja. Prepričan je, da lahko pride do napredka, če je na obeh straneh politična volja. “Ker prihajam na Kosovo iz Beograda po pogovorih z Vučićem, ne morem mimo vtisa, da v Beogradu vlada občutek, da v Prištini ni politične volje za dialog, v Prištini pa, da v Beogradu ni volje za dialog,” je dejal na novinarski konferenci po pogovorih s predsednico Kosova.

Pahor, Vjosa Osmani
Kosovapress/STA

Pahor in Osmani z različnimi pogledi na iniciativo Odprti Balkan

Predsednika sta med drugim odgovarjala tudi na novinarska vprašanja glede iniciative Odprti Balkan. Jasno je, da imamo glede te iniciative drugačno stališče in danes je bila priložnost, da o tem govoriva, je dejala Osmanijeva.

Iniciativa Odprti Balkan je po njenem prepričanju prostor za ekspanzijo srbske hegemonije. Srbija, ki po njenih besedah skuša prevzeti vodilno vlogo v tej iniciativi, nima dobrih namenov oziroma pravih ciljev za to regijo. “Bilo bi čisto drugače, če bi bila Srbija drugačna država, država, katere cilj sta mir in stabilnost, in če bi priznala Kosovo, je poudarila. Vendar pa Srbija želi, da se Kosovo vključi v iniciativo kot pokrajina in ne kot suverena država, je opozorila.

Pahor pa je poudaril, da iniciativa ni alternativa vključevanju držav Zahodnega Balkana EU, temveč gre za vzporeden proces, ki navdihuje sodelovanje med narodi in državami v regiji in odpravlja nesporazume in probleme, ki bi lahko ogrozili mir in varnost, pa tudi gospodarsko blaginjo. Kot je dodal, je iniciativo podprl v dobri veri, da naslavlja nekaj, kar je dogovorjeno v okviru berlinskega procesa in na nek način odgovarja vsem vpletenim stranem.

Pahor in predsednica Osmani sta po pogovoru pred predsedniško palačo zasadila drevo in s tem simbolno potrdila prijateljstvo med državama, so sporočili iz predsednikovega urada.

O stanju v regiji tudi s premierjem Kurtijem

Predsednik države se je danes sestal tudi s predsednikom kosovske vlade Albinom Kurtijem, s katerim sta govorila o razmerah v regiji in o trenutnem stanju pogovorov med Beogradom in Prištino. Pahor je ponovil, da trajna stabilizacija, razvoj in napredek ter vključenost Kosova in ostalih držav Zahodnega Balkana v evroatlantske integracije ostajajo v strateškem interesu Slovenije.

Pahor se bo srečal tudi s slovenskimi vojaki na Kosovu

V okviru obiska bo Pahor popoldne obiskal pripadnike 44. slovenskega kontingenta, ki delujejo v operaciji Kfor. Ob tem se bo srečal tudi s poveljniškim osebjem te operacije na Kosovu ter se seznanil z razmerami na operativnem območju, kjer slovenski kontingent opravlja svoje dolžnosti.

Z visokimi vojaškimi predstavniki iz poveljniške strukture Kfor, med drugim tudi s poveljnikom Kfor in poveljnikom regionalnega poveljstva Zahod, bo opravil pogovore o aktualnih splošnih razmerah na Kosovu, o aktivnostih in stanju v operaciji ter o prihodnjem sodelovanju slovenskega kontingenta, so sporočili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje