Pahor ob prvem maju pozval k iskrenemu socialnemu dialogu

Slovenija 01. Maj 202215:03 0 komentarjev
Pahor ob prvem maju
Urad predsednika Republike Slovenije

Predsednik republike Borut Pahor je ob prvem maju pozval k tvornemu in iskrenemu socialnemu dialogu, na dnevu odprtih vrat je spregovorila tudi generalna sekretarka Sindikata obrti in podjetništva Slovenije Ana Čermelj.

Predsednik republike Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru v predsedniški palači ob prazniku dela pozval k tvornemu in iskrenemu socialnemu dialogu. Generalna sekretarka Sindikata obrti in podjetništva Slovenije Ana Čermelj je posebej izpostavila problematiko poklicnih bolezni in opozorila na neenakost delavcev v javnem in zasebnem sektorju.

V predsedniški palači v Ljubljani je bil namreč danes dan odprtih vrat. Obiskovalce je sprejel in nagovoril predsednik Pahor, z nagovorom pa se mu je pridružila Čermelj. Opozorila je na dve “v nebo vpijoči” težavi, ki ju bo po njenih besedah morala rešiti nova vlada. Kot prvo je izpostavila nujnost nove ureditve celotne verige odkrivanja, verifikacije in registracije poklicnih bolezni. Druga težava pa je po njenih besedah neenakost delavcev javnega in zasebnega sektorja za čas delovne aktivnosti, ki vodi v revščino v starosti.

Izpostavila je podatke, ki kažejo, da je vključenost delavcev v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje manjša v zasebnem sektorju kot v javnem. To posledično pomeni, da so delavci zasebnega sektorja, ki prejemajo praviloma nižje plačilo za opravljeno delo, oškodovani za čas svojega delovno aktivnega življenja in v upokojitvi.

Pahor, prvi maj
Urad predsednika Republike Slovenije

Politiko je opozorila, da ne obstajajo prvo- in drugorazredni delavci, ampak je nujno obravnavati ljudi enakopravno. Opozorila je na primere, ko delavci ne morejo izkoristiti lanskoletnega dopusta zaradi obilice dela in ker so njihovi sodelavci bolniško odsotni, do česar v veliki meri prihaja, ker je na ravni podjetja ali pa kar celotne dejavnosti zaposlenih premalo delavcev. Poudarila je, da varčevanje na račun števila delavcev ni vzdržen, še manj razvojen model slovenskega gospodarstva, ki bi dolgoročno prinašal dodano vrednost.

Pahor je pred oblikovanjem nove vlade pozval prihodnjo vlado, delodajalce in sindikate, naj obnovijo zaupanje v dialog, v socialni dialog in skupaj rešujejo najbolj vitalna vprašanja, ki zadevajo vse državljane. Spomnil je na svoja prizadevanja za obnovitev socialnega dialoga in dejal, da je oblikovanje nove vlade pravi trenutek, da se z vso resnostjo razume pomen socialnega dialoga ter se mu nameni moč in težo, da bo lahko iskal koristi za vse udeležence.

“Praznujemo delo in možnost, da skozi delo postajamo ustvarjalne osebnosti,” je dejal predsednik in poudaril, da je sleherno delo častno, da pa sta enakopravnost in enakovrednost pogoj za uspeh slovenske družbe. Kot običajno je v počastitev državnega praznika pred palačo med 9. in 21. uro postrojena častna straža Garde Slovenske vojske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!