Pahor pričakuje, da bo vlada rešila financiranje STA in problem s tožilci

Slovenija 04. Jun 202117:15 > 18:10 0 komentarjev
Charles Michel in Borut Pahor
Urad predsednika RS

Predsednik RS Pahor je na delovnem obisku v Bruslju pozval k rešitvi vprašanja financiranja STA in nesoglasij glede delegiranih tožilcev do začetka slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo vlada do slovenskega predsedovanja Svetu EU zagotovila stabilno financiranje STA in rešila vprašanje imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Ta problema sta po njegovih besedah rešljiva in predsednik računa na razsodnost vlade.

Pahor je tako danes po pogovorih s predsedniki osrednjih institucij EU izrazil pričakovanje, da bo vlada v kratkem času do predsedovanja zagotovila stabilno financiranje STA, ki si po njegovih besedah to zasluži, tudi v luči 30-letnega neprecenljivega poslanstva, ki ga opravlja. Pričakuje tudi zelo pohitren postopek imenovanja dveh delegiranih tožilcev, saj da za predsedujočo državo skoraj ne bi mogli najti opravičila, da tega ne zagotovi v času, ko vodi EU in bi morala biti pri tem in še kakšnem drugem vprašanju za zgled.

O tem je Pahor, kot je dejal v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju, danes govoril s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem. “Od vlade, s katero sodelujem in sem zato s strani dela javnosti tudi kritiziran, pričakujem, da bo razumela, da so nekatere stvari, ki zdaj predstavljajo izziv za naš ugled na predvečer predsedovanja, in da jih bo rešila,” je dejal predsednik.

Zaključek obiska s srečanjem predsednika Evropskega sveta

Predsednik RS se je na obisku v Bruslju srečal z najvišjimi predstavniki Evropske unije. Dopoldne se je najprej sestal s predsednico Evropske komisije von der Leyen, s katero sta odkrito in vsebinsko spregovorila predvsem o prihajajočem slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije.

Slovenska tiskovna agencija (STA)
Žiga Živulović jr./BOBO

V nadaljevanju se je predsednik Pahor sestal s predsednikom Evropskega parlamenta Sassolijem. Pahor je poudaril pomen povezovalne vloge, ki jo ima Evropski parlament. Ocenil je, da bo Slovenija v vlogi predsedujoče Svetu EU naredila vse, da bo njeno predsedovanje kar najbolj uspešno. Predsednik Sassolli je izrazil zadovoljstvo, da se stopnja zaupanja v EU zadnjem času spet nekoliko krepi.

Predsednik Pahor je dvodnevni obisk v Bruslju zaključil s srečanjem s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Slovenski predsednik in predsednik Evropskega sveta sta se pogovarjala predvsem o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan, Vzhodnem partnerstvu in o transatlantskih odnosih v luči vrha EU-ZDA prihodnji teden.

Michel je po srečanju s slovenskim predsednikom dejal, da bo “tesno sodeloval s slovenskimi oblastmi, da bi naredili napredek v Evropi in zunaj nje”. Obisk Pahorja mesec dni pred slovenskim prevzemom predsedovanja Svetu EU je Michel označil za “odlično tempiranega” in za odličen trenutek za pogovore o prihodnosti EU in odnosih EU z državami Zahodnega Balkana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!