Pahor proti temu, da bi Nato varoval nebo nad Ukrajino

Slovenija 04. Mar 202214:19 > 14:48 0 komentarjev
Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je zavrnil pobude, da bi moral Nato nad Ukrajino vzpostaviti območje prepovedi preletov, da bi tako pomagali ukrajinskim silam v boju proti ruskim letalom, kar je podpiral tudi premier Janez Janša. Kot je opozoril Pahor, bi to pomenilo "vojno velikih razsežnosti" in povsem "nepredvidljiv razvoj dogodkov".

V Ukrajini že deveti dan divja vojna. Rusija krepi svojo ofenzivo, Ukrajina pa medtem zahodne države in zvezo Nato poziva, naj ji pomagajo z vojaškimi silami in zaprejo zračni prostor nad državo (t. i. no-fly zone). K temu je zvezo Nato pozval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Zaprtje zračnega prostora bi nam zelo pomagalo,” je dejal. Je pa o tem v preteklih dneh večkrat govoril tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da bi lahko takšna poteza pomenila direktno vključitev zveze Nato v spopad v Ukrajini. O tem je danes razpravljala tudi zveza Nato. Kot je povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, se zaveznice strinjajo, da zračnega prostora nad Ukrajino ne bodo zaprle. Če bi to storile, bi morale sestreliti ruska letala, to pa bi vodilo v polno vojno v Evropi.

Pobudo o vzpostavitvi območja prepovedi preletov je danes zavrnil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Natova letala bi namreč morala vstopati v ukrajinski zračni prostor in se za vzpostavljanje tovrstnega “območja prepovedi” tudi spopasti z letali ruskega agresorja. To pa bi lahko pripeljalo do “vojne velikih razsežnosti med Natom in Rusijo”, je opozoril Pahor na novinarski konferenci, ki je bila sicer posvečena seznanitvi z redno oceno pripravljenosti Slovenske vojske v lanskem letu.

Pahor je opozoril, da Ukrajina ni članica zveze Nato in da zato ni razlogov za uporabo 5. člena severnoatlantske pogodbe. “Se bo pa Nato odzval z vsemi silami, če bi se Rusija odločila za agresijo na eno od članic Nata,” je poudaril Pahor in spomnil, da so tovrstna stališča v preteklih dneh prišla tudi z vrha Nata.

“Predloga ne podpiram. Pravno ni utemeljen, politično pa je zelo tvegan,” je poudaril predsednik republike. Hkrati je ponovno obsodil rusko agresijo na Ukrajino in poudaril, da Rusija ni imela “nobene moralne upravičenosti” uporabiti sile proti Ukrajini, ne glede na vse zadržke, ki jih ima. Kot pozitivno je ocenil veliko enotnost, ki jo je mednarodna skupnost izkazala v obsodbi ruskega napada. Zagotovil je tudi, da “bomo Ukrajini pomagali na vse načine”. “Vemo, da se zdaj v Ukrajini v marsičem odloča o prihodnosti evropskega miru in varnosti,” je dejal Pahor.

Tonin: Tudi Janša je povedal, da je ta možnost nerealna

Obrambni minister Matej Tonin je ob tem na isti novinarski konferenci pojasnil, da je tudi premier Janša ob zavzemanju za uvedbo območja prepovedi letenja povedal, da je ta možnost “v tem trenutku nerealna”, da pa gre predvsem za ukrajinski predlog, kako bi bolj uravnotežili razmerje sil na terenu. Tudi v Natu ni podpore temu predlogu, je dejal Tonin in spomnil, da se Ukrajini pomaga na drugačne načine, tudi z orožjem in tehniko. Hkrati je Tonin spomnil še, da je Janša s poljskim kolegom predlagal hitrejšo vključitev Ukrajine med članice EU. To je skupaj s poljskim kolegom podprl tudi Pahor.

Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič je medtem na današnji novinarski konferenci v Ljubljani Nato ponovno pozval, naj nad Ukrajino vzpostavi območje prepovedi poletov. Poudaril je, da podobni napadi, kot je bil današnji napad na ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje, predstavljajo grožnjo za ves svet, ne zgolj Ukrajino. Brodovič je Zahod prav tako pozval, da proti Rusiji uvede še strožje sankcije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!