Predsednik Pahor prejel najvišje odlikovanje Univerze v Bologni

Slovenija 12. Sep 202121:13 > 13. Sep 2021 15:51 0 komentarjev

Predsednik republike Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti na Univerzi v Bologni prejel najvišje odlikovanje te univerze, ki ga prejmejo najvplivnejši posamezniki.

“Ganjen sem,” je dejal Pahor ob prejemu najvišjega odlikovanja bolonjske univerze Sigillum Magnum, so sporočili iz njegovega urada. Razume ga kot priznanje za napore za dialog, spravo in lepšo prihodnost. Kot je dodal, so zgodovinske izkušnje praviloma najtežje in najbolj kompleksne v odnosih med sosednjimi državami, zato je še posebej pomembno, kako pristopamo k urejanju teh odnosov.

Orisal je, kot je dejal, enega najbolj čustvenih dogodkov svoje politične kariere, ko sta julija lani z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello z roko v roki na Bazovici pri Trstu stala pred dvema spominskima obeležjema, pomembnima za Slovence in Italijane. Skupaj sta prisostvovala tudi podpisu memoranduma o prenosu lastniška tržaškega Narodnega doma slovenski manjšini in to 100 let po tistem, ko so ga požgali italijanski fašisti.

Borut Pahor
Urad predsednika RS

Spomnil je tudi na obeležitev 100. obletnice koroškega plebiscita, ki sta se je skupaj udeležila z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom. Ta se v svojem govoru tudi v slovenščini opravičil slovenski manjšini za zamude pri uveljavitvi narodnih pravic.

“Redko imamo politiki priložnost, da damo srcu in duši prednost. In teh trenutkov ne smemo zamuditi; če jih, potem je to nenadomestljivo,” je prepričan Pahor.

V utemeljitvi odlikovanja, ki ga je Pahorju vročil rektor univerze Francesco Ubertini, je posebni pooblaščenec univerze Stefano Bianchini poudaril prizadevanja Pahorja za dialog med narodi in državami ter njegovo privrženost temeljnim evropskim vrednotam, ki povezujejo, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Univerza v Bologni je najstarejša univerza na svetu, ki neprekinjeno deluje od ustanovitve leta 1088. Najvišje odlikovanje univerze so doslej med drugimi prejeli predsednik Italije Mattarella, nekdanja predsednika Evropske komisije Romano Prodi in Jean-Claude Juncker, nekdanji nemški kancler Helmut Kohl ter papeža Janez Pavel II. in Frančišek.

Forum G20

Predsednik republike Pahor se je danes v Bologni prav tako udeležil foruma skupine G20 o medkulturnem in medverskem dialogu. Kot je opozoril v slavnostnem govoru, so ena od družbenih ran, ki jih je nujno treba pozdraviti, delitve, posebej politične in ideološke. Predlagal je tudi srečanje visokih verskih predstavnikov z območja Zahodnega Balkana.

Pahor se je srečal s predsednikom Evropskega parlamenta

V prologu pred otvoritveno slovesnostjo Foruma je z nagovorom nastopil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. S predsednikom Pahorjem sta ob tem imela krajše srečanje, na katerem sta govorila o slovenskem predsedovanju Svetu EU in o nekaterih aktualnih vprašanjih EU in njene prihodnosti, so sporočili iz urada predsednika RS.

David Sassoli
Frederick Florin/RUTERS

V soboto zvečer se je Pahor udeležil slovesnosti v spomin na žrtve, ubite med molitvijo v cerkvah različnih veroizpovedi po vsem svetu. Spominska slovesnost je potekala v baziliki sv. Štefana, mašo je daroval bolonjski nadškof, kardinal Matteo Zuppi.

Forum poteka med 12. in 14. septembrom 2021 v Bologni v sklopu predsedovanja Italije skupini G20. Leta 2014 je bil ustanovljen kot prostor rednega dialoga med visokimi verskimi predstavniki in političnimi voditelji o aktualnih mednarodnih razmerah, z namenom miroljubnega sožitja in s poudarkom na ciljih trajnostnega razvoja Združenih narodov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!