Pahor v DZ poslal predlog za imenovanje Svetliča za ustavnega sodnika

Slovenija 15. Okt 202112:57 0 komentarjev
sodišče
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik republike Borut Pahor je danes predsedniku DZ Igorju Zorčiču posredoval predlog, v katerem za ustavnega sodnika predlaga Roka Svetliča. Svetlič je pravni strokovnjak in raziskovalec, predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper.

“Po opravljenih pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin in poslancema narodnosti je predsednik republike ugotovil, da ima dr. Svetlič zadostno podporo za izvolitev v DZ,” so sporočili iz Pahorjevega urada. Dodali so, da predsednik ocenjuje, da Svetlič izpolnjuje visoke strokovne kriterije za opravljanje te funkcije.

Svetlič se bo še pred odločanjem v DZ predstavil javnosti. Javna predstavitev v predsedniški palači bo predvidoma v torek.

Predlog prihaja po posvetovanjih Pahorja s poslanskimi skupinami o kandidatih za ustavnega sodnika v četrtem krogu iskanja naslednika sodnice Dunje Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel že julija lani.

Pahor je v prejšnjem krogu predlagal Janeza Kranjca, ki je na glasovanju v DZ prejel 45 glasov, torej en glas premalo. V drugem krogu je predlagal Anžeta Erbežnika, ki je prejel 44 glasov, v prvem krogu pa Andraža Terška, ki je prejel še dva glasova manj.

Tokrat so na poziv prispeli štirje predlogi – Franci Ježek, Marko Starman, Rok Svetlič in Andraž Teršek. Po posvetovanju s poslanskimi skupinami predstavniki slednjih niso razkrivali, koga podpirajo, v delu opozicije so celo izražali dvom v izvoljivost katerega koli kandidata.

Medtem so v uradu predsednika zapisali, da se nakazuje, da ima največ možnosti Svetlič, in da bo Pahor to preveril na dodatnih posvetovanjih prihodnji teden. A se je torej odločil predlog poslati v DZ že ta teden.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Za izvolitev kandidat na tajnem glasovanju potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov.

rok svetlič
ZRS Koper

Rok Svetlič je znanstveni svetnik in izredni profesor za področje filozofije prava. Diplomiral je na Pravni fakulteti in Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Študij je nadaljeval na Filozofski fakulteti, kjer je magistriral in doktoriral pod mentorstvom Tineta Hribarja, piše v predstavitvah na spletni strani Evropske pravne fakultete in ZRS Koper.

Med letoma 2001 do 2006 je bil zaposlen kot raziskovalec na oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Leta 2006 se je zaposlil na Fakulteti za humanistične študije na Primorskem. Od leta 2013 je zaposlen na Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper kot raziskovalec, kjer je predstojnik Pravnega inštituta.

Njegovo temeljno raziskovalno področje predstavljajo filozofija prava, etika, ontologija in nemška klasična filozofija, še piše v objavljenem življenjepisu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!