Pahor za mesto sodnika na splošnem sodišču predlagal Kukovca

Slovenija 16. Jun 202115:56 > 26. Jul 2021 16:30 0 komentarjev
Borut Pahor
Žiga Živulovič jr./BOBO

Predsednik republike Borut Pahor bo na mesto kandidata za mesto sodnika na Splošnem sodišču EU predlagal Damjana Kukovca.

Na mesto kandidata za mesto sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu bo predsednik republike Borut Pahor predlagal Damjana Kukovca. Svoj predlog je Pahor posredoval predsedniku DZ Igorju Zorčiču.

Predsednik je presodil, da Kukovec zaradi izjemnega strokovnega znanja in izkušenj v domačem ter mednarodnem okolju in zaradi izkazanega poznavanja dela splošnega sodišča izpolnjuje zahtevne kriterije za to funkcijo. Posvetovanja predsednika z vodji poslanskih skupin pa kažejo, da kandidat uživa več kot prepričljivo podporo za izvolitev, so sporočili iz urada predsednika.

Pahor se je s poslanskimi skupinami posvetoval tudi o kandidatih za mesto viceguvernerja – člana Sveta Banke Slovenije in za mesto zagovornika načela enakosti. Po koncu posvetovanj predsednik Pahor ugotavlja večinsko naklonjenost kandidatki za viceguvernerko Banke Slovenije Ireni Vodopivec Jean in kandidatu za zagovornika načela enakosti Mihi Lobniku.

Preden bo v začetku prihodnjega tedna obe kandidaturi poslal predsedniku državnega zbora, bo Pahor po potrebi opravil še nekaj neformalnih pogovorov.

Pahor je postopek za izbor novega viceguvernerja Banke Slovenije sprožil, ker se bo viceguvernerki Ireni Vodopivec Jean mandat iztekel 6. oktobra. Poleg nje so se za ta položaj prijavili Branko Babič, Mejra Festić in Matjaž Koman.

Poslanske skupine so večinoma danes napovedale tudi podporo ponovnemu imenovanju Mihe Lobnika za zagovornika načela enakosti. Mandat se mu bo iztekel 25. oktobra, prijavo za to mesto je oddal le on. V poslanskih skupinah večinoma menijo, da je doslej dobro opravljal svoje delo.

Po posvetovanjih v strankah večinoma niso razkrili svojega izbora

Večina strank ne razkriva svojega izbora. V SAB, DeSUS in poslanski skupini nepovezanih poslancev podpirajo dosedanjo viceguvernerko Ireno Vodopivec Jean. Vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga je sicer poudarila, da v NeP nimajo težav s podporo tudi kateremu od drugih kandidatov. Vodopivec Jean so v SAB podrpli, saj menijo, da je doslej dobro opravljala svojo funkcijo in si zasluži, da z njo nadaljuje, je povedala vodja poslanske skupine Maša Kociper.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v današnji izjavi napovedal podporo Vodopivec Jean in Lobniku. Ali bosta kandidata prejela vse glasove poslanske skupine DeSUS, Jurša ni mogel zagotoviti, večino pa, je povedal.

V Levici so podprli kandidaturo Matjaža Komana. Po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca je svetovnonazorsko precej blizu njihovim pogledom, predvsem kar zadeva vloge, ki naj bi jo imela Banka Slovenije, in tudi vloge države v bančnem sistemu.

Predstavnika narodnih manjšin se bosta pri podpori kandidatu za viceguvernerja pridružila večini, je napovedal poslanec Felice Žiža.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je povedal, da sta se poslancem SDS prišla predstavit dva kandidata, obiska preostalih dveh pa še pričakujejo. Na osnovi pogovorov se bodo odločili glede podpore.

Že dlje časa pa je na mizi tudi predlog za novega ustavnega sodnika, gre za kandidaturo Janeza Kranjca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!