Pahor začenja uradni obisk v Katarju

Slovenija 23. Mar 202207:43 4 komentarji
Borut Pahor
Aljaž Uršej/N1

Predsednik Borut Pahor začenja uradni obisk v Katarju, kamor se odpravljata tudi ministra Jernej Vrtovec in Andrej Vizjak. Teme pogovorov s številnimi predstavniki katarskih oblasti bodo vključevale dvostransko sodelovanje, predvsem na področju energetske varnosti in varovanja okolja, posebno pozornost pa bo namenjena vojni v Ukrajini ter razmeram na Bližnjem vzhodu in Zahodnem Balkanu.

Slovenski predsednik bo na povabilo katarskega emirja Tamima bin Hamada bin Kalife al Tanija danes in v četrtek na uradnem obisku v Katarju. Obisk je namenjen nadaljnji krepitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama, predvsem na področju energetike in zelenega prehoda.

Pahorja bosta med drugimi spremljala ministra za infrastrukturo in okolje Jernej Vrtovec in Andrej Vizjak. Vrtovec je sicer prejšnji teden napovedal, da v Katar odhaja zaradi pogovorov o možni dobavi energentov.

Pahor ima z emirjem al Tanijem redne stike, nazadnje sta se srečala lani, ob robu zasedanja 76. Generalne skupščine ZN v New Yorku. V Katarju se bo predsednik srečal še s predsednikom parlamenta Hasanom bin Abdulo al Ganimom ter imel pogovore s predstavniki vodstva katarskega Sklada za razvoj, so sporočili iz njegovega urada.

Teme pogovorov bodo vključevale dvostransko sodelovanje, predvsem na področju energetske varnosti in varovanja okolja, posebno pozornost bodo namenili vojni v Ukrajini ter razmerah na Bližnjem vzhodu in Zahodnem Balkanu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje