Pahorja, Lahovnika in Križaniča naj bi oprali vseh sumov v zadevi Teš 6

Slovenija 25. Okt 202310:10
Teš 6
Bor Slana/BOBO

Državni zbor je pred petimi leti policiji naznanil sume, da so nekdanji premier in predsednik republike Borut Pahor ter ministra Matej Lahovnik in Franc Križanič v aferi z 1,41 milijarde evrov vrednim projektom šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) storili kaznivo dejanje nevestnega dela v službi. Za portal Necenzurirano so na policiji potrdili, da so na specializirano državno tožilstvo oddali poročilo, omenjeni pa niso kazensko ovadeni. Gre za končni epilog prvega naznanila sumov kaznivih dejanj v zgodovini slovenske parlamentarne demokracije, ki ga je državni zbor kot institucija vložil proti takrat aktualnemu predsedniku republike.

Policija je po petih letih končala preiskavo o politični odgovornosti za finančno nasedli projekt Teš 6. Kot danes poroča spletni portal Necenzurirano, policija nekdanjega predsednika republike in vlade Boruta Pahorja ter nekdanjih ministrov za za gospodarstvo in finance Mateja Lahovnika in Franca Križaniča ni kazensko ovadila.

Državni zbor je pred petimi leti policiji naznanil sume, da so Pahor, Lahovnik in Križanič v aferi z 1,41 milijarde evrov vrednim projektom šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) storili kaznivo dejanje nevestnega dela v službi. Na policiji so za Necenzurirano potrdili, da so na specializirano državno tožilstvo oddali poročilo, omenjeni pa niso kazensko ovadeni.

Gre za končni epilog prvega naznanila sumov kaznivih dejanj v zgodovini slovenske parlamentarne demokracije, ki ga je državni zbor kot institucija vložil proti takrat aktualnemu predsedniku republike. To so poslanci storili aprila 2018 ob obravnavi končnega poročila preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti pri projektu Teš 6.

Politična odgovornost Pahorja, Lahovnika in Križaniča

Državni zbor je na podlagi končnega poročila ugotovil, da so Pahor, Lahovnik in Križanič kot posamezni nosilci javnih funkcij politično odgovorni za naložbo bodisi zaradi opustitve dolžnostnega ravnanja ali pa celo namernih ravnanj, saj so s tem izpostavili državo oz. javna sredstva nesorazmernemu tveganju zaradi načina financiranja projekta.

Zadevo so prevzeli na Policijski upravi (PU) Ljubljana, ki je preiskavo končala po sedmih mesecih, navaja Necenzurirano. Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani so sporočili, da obvestil in dokumentacije v zadevi ne bodo zbirali, češ da so to delo že pred časom opravili na PU Celje, ki je preiskovala zadevo Teš 6. Vendar pa so v Celju takrat preiskovali sume kaznivih dejanj zlorabe položaja, ponarejanja listin in pranja denarja, ne pa malomarnosti tedanjih vodilnih politikov.

Pahorja in ostalih akterjev na PU Ljubljana niso zaslišali, preiskavo pa so zaključili v začetku februarja 2019.

“Kaj se je pozneje dogajalo s preiskavo, uradno ni mogoče izvedeti, saj na policiji zaradi varstva osebnih podatkov ne dajejo dodatnih pojasnil. Tožilstvo jo je vrnilo na policijo,” so navedli pa portalu. Po njihovih informacijah je bila preiskava od leta 2021 na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Neuradno so izvedeli, jim ni uspelo rekonstruirati verige odgovornosti, iz katere bi izhajal utemeljen sum kaznivega dejanja.