Pavel Rupar sporoča vladi: Ne grizemo, radi bi se le pogovarjali

Slovenija 23. Feb 202312:06 31 komentarjev
N1

"Ne grizemo, rabi bi se pogovarjali," je na novinarski konferenci poudaril Pavel Rupar, prvi mož Inštituta 1. oktober, ki si prizadeva za boljši status upokojencev. "Želimo več stika s Svobodo, Golobom in Mescem, ki nas ignorirajo in nas ne povabijo na pogovor v parlament, kot so druge iniciative," pravi Rupar, ki je upokojence pozval, naj se udeležijo shoda, ki ga pripravljajo prihodnji teden.

Civilna iniciativa Glas upokojencev, ki prihodnji teden pred državnim zborom organizira protest upokojencev, se je preoblikovala v društvo Inštitut 1. oktober. Prvi mož organizacije in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar je na današnji novinarski konferenci dejal, da si z vladno stranjo želijo več dialoga.

Rupar je odločno zanikal, da za iniciativo stoji stranka SDS in njen prvak Janez Janša. “Bil sem član stranke SDS, a z njo ne sodelujem več. Z njo nisem povezan. Želim pa več stika s Svobodo, Robertom Golobom in Luko Mescem, ki nas še vedno ignorirata. Ne povabijo nas skozi vrata parlamenta, kot so druge iniciative. Želim, da bi se končno premaknili,” je dejal in izpostavil, da gibanje ni politično motivirano, ampak želijo le boljši standard upokojencev. “Ne grizemo, radi bi se le pogovarjali,” pravi Rupar.

Od vlade zahtevajo takojšen 20-odstotni dvig pokojnine, ki so nižje od 1.000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1.000 do 1.500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo. V ustavo naj se kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine, zahtevajo. Poleg tega zahtevajo še, da bi plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja za tiste z manj kot 1.000 evri pokojnine prevzela država, ki bi upokojencem po njihovem plačala tudi RTV prispevek.

Na krivice, ki se po njegovih besedah dogajajo upokojencem, bodo opozorili na drugem shodu, ki ga 1. marca organizirajo na Trgu republike. Na tokratni shod pa vabijo tudi upokojene kmete. “Če nimate drugih prevoznih sredstev, lahko pridejo tudi s traktorji. Vendar mirno, dostojanstveno, kulturno in slovensko,” je povedal Rupar, ki meni, da so kmetje zaničevana skupina državljanov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje