Pečečnik: Razsodba o lastništvu vrtov ob Plečnikovem stadionu je neustavna

Slovenija 08. Mar 202310:43 11 komentarjev
Joc Pečečnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Po razsodbi višjega sodišča, ki je vrtove ob Plečnikovem stadionu prisodilo prebivalcem Fondovih blokov in ne družbi Bežigrajski športni park, se je oglasil glavni investitor prenove Plečnikovega stadiona Joc Pečečnik. Meni, da je razsodba neustavna, ker je sodišče uporabilo pristop retroaktivnosti, ki ga slovenska ustava sicer ne dopušča.

Po odločitvi višjega sodišča, da vrtovi ob Plečnikovem stadionu pripadajo naselju Fond in ne družbi Bežigrajski športni park (BŠP), je odziv podal še večinski lastnik družbe BŠP Joc Pečečnik.

Preberite še: Plečnikov stadion: višje sodišče pritrdilo stanovalcem Fondovih blokov

Zapisal je, da slovenska ustava pri uporabi zakonov ne dopušča retroaktivnosti, zato je začuden nad razsodbo višjega sodišča, ki je, tako Pečečnik, z uporabo zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na določenih stavbah in o ugotavljanju pripadajočega zemljišča (ZVEtL) uporabilo princip retroaktivnosti.

Po njegovih besedah je omenjeni zakon namreč stopil v veljavo skoraj leto dni po prenosu lastninske pravice z Mestne občine Ljubljana (Mol) na BŠP skladno s takrat veljavno zakonodajo. “Zaradi retroaktivnega pristopa smatramo, da je razsodba neustavna. Še vedno verjamem, da bomo prišli do konca, ki bo pravičen,” je zapisal Joc Pečečnik.

Vrtove je kot svoj delež v projekt družbe BŠP vložil Mol, deležnik v družbi je poleg Pečečnikovega Elektrončka še Olimpijski komite Slovenije (OKS).

Ljubljanski župan Zoran Janković je v torek dejal, da je bil prepričan, da je občina lastnica zemljišča, saj je vpisana v zemljiško knjigo. Pritožba na razsodbo sodišča ni mogoča, eden od možnih korakov pa je po mnenju ljubljanskega župana poskus vložitve zahtevka za revizijo. Ob morebitni neuspešni reviziji bi odločitev sodišča o zemljiščih po Jankovićevih besedah na sam projekt vplivala tako, da ta ne bo več vseboval treh blokov in garažne hiše, ki so bili načrtovani na omenjeni parceli.

Preberite še: Janković je bil prepričan, da je občina lastnik parcele ob Plečnikovem stadionu

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje