Janković je bil prepričan, da je občina lastnik parcele ob Plečnikovem stadionu

Slovenija 07. Mar 202312:56 15 komentarjev
Zoran Janković
BOBO

Ljubljanski župan Zoran Janković je komentiral odločitev sodišča, ki je za zemljišča ob Plečnikovem stadionu pritrdilo stanovalcem Fondovih blokov. "Prepričani smo bili, da smo lastniki," je dejal in dodal, da se bodo sestali še z Olimpijskim komitejem Slovenije in Elektrončkom ter pripravili skupen predlog.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković sodbo višjega sodišča, ki je odločilo, da vrtovi ob Plečnikovem stadionu pripadajo naselju Fond in ne družbi Bežigrajski športni park (BŠP), še proučuje.

“Ta teden se bomo dobili s preostalima lastnikoma BŠP in skupaj bomo pripravili predlog glede na to, kaj piše v sodbi. Sodbe sodišč spoštujem, izkoristili pa bomo možnosti, ki nam jih zakon omogoča,” je dejal Janković. Pritožba ni mogoča, eden od možnih korakov pa je po mnenju ljubljanskega župana poskus vložitve zahtevka za revizijo.

“Prepričani smo bili, da smo lastniki, saj smo bili vpisani v zemljiško knjigo,” je še dejal o zemljišču ob propadajočem Plečnikovem stadionu. Ljubljanska občina je v projekt družbe BŠP kot svoj delež vložila omenjeno parcelo ob stadionu, zato se bodo deleži v podjetju, kjer sta še OKS in Elektronček Joca Pečečnika, spremenili. Vložek občine se bo zmanjšal, preostala partnerja pa bosta pridobila.

Preberite še: Mladi protestniki Pečečniku: Označiti stadion za dvorišče je ponižujoče

Če ostane odločitev, bo projekt brez treh blokov in garaže

Ob morebitni neuspešni reviziji bi odločitev sodišča o zemljiščih po Jankovićevih besedah na sam projekt vplivala tako, da ta ne bo več vseboval treh blokov in garažne hiše, ki so bili načrtovani na omenjeni parceli.

“Se bo pa gradilo brez teh treh blokov. Tudi če bi kdaj bile tekme na obnovljenem stadionu, so lahko po mobilnostnem načrtu tudi brez parkirnih prostorov. Takšnih stadionov je kar nekaj v Evropi. Blizu sta tako avtobusna kot tudi železniška postaja,” je o vplivu odločitve sodišča dejal Janković.

Preberite še: Plečnikov stadion: višje sodišče pritrdilo stanovalcem Fondovih blokov

Oktobra na sestanku pri ministrici, ki je omenila tretjo možnost

Oktobra je bil Janković na sestanku pri ministrici za kulturo Asti Vrečko, pri kateri so razpravljali tudi o morebitnih rešitvah za Plečnikov stadion. Po Jankovićevem mnenju sta bila možna le dva scenarija: da ministrstvo poda soglasje k izdaji gradbenega dovoljenja in Pečečnik začne graditi po načrtu, ki je bil sprejet, ali pa država stadion odkupi.

“Ministrica je omenila še tretjo možnost, vendar je ni hotela predstaviti. Kasneje sem v medijih zasledil, da je po mnenju ministrstva najboljša tretja možnost, in sicer da stadion odkupi lokalna skupnost. Pečečnik je za stadion postavil ceno 18 milijonov. Preložiti breme z državne na lokalno oblast je neresno,” je dejal župan.

Preberite še: Pečečnik bo ovadil mlade protestnike s podnebnega štrajka

O protestu pretekli teden, ko je del aktivistov zavzel bežigrajski stadion, je Janković dejal, da podpira proteste, dokler so mirni in ne povzročajo škode. “Nekdo je lastnik tega stadiona. Na stadionu je lastnik družba Elektronček Joca Pečečnika in OKS. Vsi, ki dokazujejo svoj prav, naj to naredijo pri sebi doma. Kaj narediti s tistimi, ki so prišli k nekomu drugemu in so uporabljali njegovo lastnino, pa se bo moral odločiti direktor BŠP Pečečnik,” je dejal Janković.

Mladi protestniki so v odzivu na Pečečnikovo napoved, da jih bo ovadil, sporočili, da obsojajo ravnanje policistov in grožnje s tožbo dojemajo kot hud pritisk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje