Pediatrinja se je soočila s starši, ki so želeli potrdilo, da maska škodi otroku

Koronavirus 22. Okt 202108:57 5 komentarjev
Pediatrinja: maske pri otrocih
Profimedia

Pediatrinja, ki nasvete staršem deli tudi na Facebooku, je v zadnji objavi zapisala, s kakšnimi težavami se spopada ob vprašanju o zaščitnih maskah pri otrocih. Otroci z njimi nimajo posebnih težav – te se pojavljajo predvsem pri starših, ki pogosto pri otrocih vzbudijo vtis, da je maska kazen in nekaj, čemur bi se bilo treba upreti. A žal je koronavirus tudi problem otrok, ki bi jim odrasli s pravilno uporabo mask morali dajati zgled, poudarja dr. Vlasta Kunaver.

Hitro po objavi pediatrinje Vlaste Kunaver na Facebooku, v kateri se dotika zaščitnih mask pri otrocih, so se pod njo pojavili komentarji, s katerimi so ljudje želeli diskreditirati zdravnico, zaposleno v Zdravstvenem domu Kamnik, in njeno strokovnost. V bran so ji stopili številni, ki jim dnevno pomaga s svojimi zapisi in nasveti, ter tisti, ki jo poznajo kot izkušeno pediatrinjo.

Kljub ostrim besedam nekaterih posameznikov in posameznic zdravnica meni, da je pomembno govoriti o teh stvareh, saj ljudje potrebujejo informacije.

“Sem ravno prebrala poročilo CDC (ameriški NIJZ) v zvezi z izbruhi covidnih okužb v šolah. Od 1.000 šol v vzorcu so imeli 113 izbruhov v šolah, kjer mask niso uporabljali, in le 16 v šolah, ki so zahtevale uporabo zaščitnih mask za otroke. Veliko več izbruhov bolezni je torej tam, kjer zaščite niso uporabljali,” se začne zapis na Facebooku.

“V preteklem mesecu sem morala z nekaterimi otroki in starši, ki so želeli moje potrdilo, da jim maska škodi, to kar preizkusiti ‘v živo’. Sedeli smo v ambulanti, otroci s pulznim oksimetrom na prstu. Upam, da mi verjamete, da v nobenem primeru ni bilo znižanja odstotkov kisika,” je nadaljevala v zapisu. Za N1 je povedala, da izkušenj s starši, ki ne želijo, da bi njihov otrok nosil masko, sicer nima veliko. “Le peščico primerov. Pri vseh primerih sem ravnala tako, da sem jih povabila v ambulanto, kjer smo se pogovarjali 10, 15 minut. Zdi se mi prav, da se starši, ki so v skrbeh, na lastne oči prepričajo, da ne gre za nič hudega.”

“Eni od staršev so celo želeli potrdilo, naj otrok nosi masko samo 15 minut. To je nekako tako, kot bi napisala, naj na kolesu nosi čelado samo prvih 500 metrov vožnje. Če bi v primeru čelade napisala kaj takega, bi verjetno pristala na sodišču,” je pediatrinja v zapisu potegnila vzporednico.

Po izkušnjah pediatrinje otroci nikoli niso tisti, ki bi imeli težave z maskami, tudi nosijo jih pravilno. “Tudi sicer imam z otroki najboljše izkušnje – pri kompliciranih dietah, ki jim je treba slediti, če ima kdo na primer celiakijo, otroci zelo hitro razumejo, česa ne smejo, o tem se tudi pomenijo s prijatelji. Zelo so dojemljivi, pri starših pa je včasih precej enega uporništva.”

Kot je mogoče prebrati v njenem zapisu, težko razume, zakaj je problem poskrbeti za sveže oprano masko. “Saj vendar otroku vsak dan damo sveže perilo in nogavica, pa mu dajmo še masko.”

Otroku pomagati z dobrim zgledom

Pediatrinja je prepričana, da se otrokom po nepotrebnem povzroča stres. “Če doma velja prepričanje, da se nam dogaja nekaj groznega, da so maske kot ena kazen, da se moramo temu upreti, tudi otrok nehote to dojema na tak način.”

Po njenih besedah je maska samo en kamenček pri zaščiti pred virusi. “Če otroku razložimo, da je to ena izmed stvari, ki jih počnemo, da ne bi zboleli, če mu povemo ’nekih virusov se bomo tako obranili, potem bomo pa še jabolko pojedli in šli na sprehod’, je to nekaj čisto drugega. Starši smo tisti, ki otroku okolje naredimo prijazno ali neprijazno.”

Na koncu zapisa je pediatrinja še sporočila, da bi lahko bila naše ravnanje in samozaščitno vedenje veliko bolj sproščena in smiselna. “To pišem prav zato, ker bodo covidne okužbe očitno še kar nekaj časa del naše realnosti in si zelo zelo želim, da bi se v zvezi s tem zmanjšala vsaj napetost in medsebojna nesoglasja, da ne rečem celo agresija. Otroci bi nam bili hvaležni.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje