Janković komentiral zadnji zaplet: Neodgovorno dejanje bo imelo svojo posledico

Slovenija 03. Okt 202317:30 17 komentarjev

Potem ko je Husnija Hajdarpašić za štirimesečni najem utice za peko kostanja na Prešernovem trgu v Ljubljani na dražbi ponudil 51.500 evrov, zneska ni nakazal, pogodbe pa ni prišel podpisat. "Zame je to neodgovorno dejanje in bo imelo tudi svojo posledico," je zaplet komentiral župan Zoran Janković.

Peka in prodaja kostanja v središču Ljubljane je, kot kaže, vroč posel.

Kot smo poročali, je mestna občina podobno kot vsako sezono objavila razpis za šest utic za peko kostanja, nato pa izvedla javno dražbo. Na dražbi so lahko sodelovali tisti, ki so vplačali varščino v višini 10 odstotkov izklicne cene. Dražba je potekala za vsako od šestih lokacij posebej, a so v prvem krogu oddali le tri utice. Pozneje se je pravzaprav izkazalo, da so oddali le dve, saj ponudnik Husnija Hajdarpašić, ki je za štirimesečni najem utice na Prešernovem trgu ponudil najvišjo ceno, kar 51.500 evrov, denarja nato ni nakazal.

Na dražbi je bilo največ zanimanja prav za najem utice na Prešernovem trgu z izklicno ceno 9.000 evrov, na to dražbo so se prijavili štirje. Med njimi sta zastopnika podjetij Profrut in Bela-Go ceno višala vsakokrat za 500 evrov vse do 51.500 evrov, ki jo je ponudil direktor podjetja Profrut Husnija Hajdarpašić. Dražitelji so tako kot ob začetku tudi ob koncu te dražbe s povzdignjenimi glasovi nasprotovali sistemu in pogojem dražbe. Verbalno so napadali tudi vodjo dražbe Jasno Tušar, ki jih je večkrat poskušala utišati in umiriti. Ob tem so poudarili, da ima Hajdarpašić gostinski lokal na Prešernovem trgu, kjer že peče in prodaja kostanj, z dražbo pa se je le znebil konkurence.

Medtem ko v dveh uticah, na Cankarjevem nabrežju in na Bregu, za katero sta ponudnika plačala dogovorjeno ceno, že pečejo kostanj, pa utice na Prešernovem trgu za zdaj še ni. Hajdarpašić namreč v roku, ki ga je določila občina, dogovorjenega zneska ni plačal. Andreja Potočnik z oddelka za gospodarske dejavnosti in promet na mestni občini je ob tem povedala, da so na občini pripravili pogodbo tudi za to utico, a je Hajdarpašić ni prišel podpisat, prav tako ni plačal ponujene cene. “Od njega ni glasu, zato smo se odločili, da javno dražbo ponovimo,” je povedala.

Tudi za to utico, poleg ostalih treh, se bodo lahko ponudniki potegovali na novem razpisu.

kostanj
Utica na Prešernovem trgu lansko jesen. Žiga Živulović/Bobo

Župan: To je neodgovorno

“Zame je to neodgovorno dejanje in bo imelo tudi svojo posledico,” je zaplet komentiral župan Zoran Janković. “Vsak razpolaga s svojo denarnico in dela, kar želi. Mora biti pa toliko odgovoren do drugih, da če je razpis javen, če da neko ponudbo, jo mora tudi realizirati. Tako da absolutno sem neprijetno presenečen,” je poudaril župan.

Bodo torej na občini spremenili razpisne pogoje, zvišali varščino? Župan odgovarja, da so zdaj razpis ponovili z enakimi vstopnimi pogoji. “Zakonodaja je taka, da moramo razpis ponavljati, da ne moremo dati (utice) drugemu, ki je bil po ceni najvišji. Tako da gre na novo. Bolj transparentnega načina jaz ne poznam,” je dejal Janković, o Hajdarpašiću pa dodal: “Na žalost imamo pa tudi take”.

Nova dražba bo 19. oktobra, dražitelji pa morajo najpozneje tri dni pred začetkom dražbe vplačati varščino, ki znaša 10 odstotkov izklicne višine uporabnine. Za lokacijo na Prešernovem trgu je to 900 evrov. Če oseba, ki vplača varščino, iz neupravičenih razlogov ne pristopi k dražbi ali kljub uspehu na dražbi ni pripravljena skleniti pogodbe o najemu, organizator dražbe varščino obdrži.

Ponovljeni razpis je torej enak prvotnemu. “To bo tudi dobra izkušnja. Mogoče bomo naslednjič dvignili akontacijo, saj je morda 10 % za sodelovanje na dražbi prenizka vsota. Bomo videli, počakali, da se zaključi ta razpis,” je dejal župan.

janković hajdarpašić
Spletna stran restavracije Saraj

Na vprašanje novinarke, ali lahko ponudniku, ki se je izkazal za nezanesljivega, prepreči sodelovanje na ponovljenem razpisu, je Janković odgovoril: “Ne morem, ampak zagotavljam, da ne bo prišel.” Na vprašanje, kdo to zagotavlja, je ponovil: “Jaz zagotavljam, da ne bo prišel.” Njegovo izjavo si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Husnija Hajdarpašić in njegova žena imata v Ljubljani več gostinskih lokalov, tudi tistega na Prešernovem trgu in restavracijo Saraj. Je dolgoletni podpornik ljubljanskega župana. Skupaj sta bila na nekaterih dogodkih, Hajdarpašić je bil ob volitvah večkrat v Jankovićevem štabu, pred leti pa tudi na kongresu Pozitivne Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje