Peking postanek tajvanske predsednice v ZDA razume kot novo provokacijo

Slovenija 29. Mar 202311:34 0 komentarjev
Tsai Ing-Wen
PROFIMEDIA

Tajvanska predsednica se je na poti na obisk v Gvatemalo in Belize ustavila tudi v ZDA. Peking je obisk označil za novo provokacijo.

Tajvanska predsednica Caj Ing Ven je danes odpotovala na obisk v Gvatemalo in Belize, na poti tja in nazaj pa se bo ustavila v ZDA, kjer naj bi se sestala s predsednikom predstavniškega doma kongresa Kevinom McCarthyjem. V Pekingu so postanek Caj v ZDA in njeno morebitno srečanje z McCarthyjem že označili za novo provokacijo.

Potovanje voditeljice samoupravnega otoka sledi obisku njenega predhodnika na kitajski celini, ki se tam mudi od ponedeljka.

Ma Jing Džeov, ki je vodil Tajvan med letoma 2008 in 2016, je prvi aktualni ali nekdanji voditelj Tajvana, ki je obiskal Peking od razcepa Kitajske ob koncu državljanske vojne leta 1949.

Caj: “Zunanji pritiski ne bodo ovirali naše odločenosti, da postanemo globalni”

“Zunanji pritiski ne bodo ovirali naše odločenosti, da postanemo globalni,” je Caj povedala pred odhodom. “Smo mirni in samozavestni. Ne bomo podlegli in ne bomo izzivali drugih,” je zatrdila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednica bo svoje desetdnevno potovanje začela v New Yorku, nadaljevala pa ga bo s srečanjem z gvatemalskim kolegom Alejandrom Giammattejem in belizejskim premierjem Johnom Bricenom v njunih državah, so sporočili z njenega urada. Belize in Gvatemala sta namreč med 13 državami, ki imajo vzpostavljene uradne diplomatske stike s Tajpejem in ne s Pekingom.

Iz te skupine držav se je v nedeljo s prekinitvijo stikov s Tajvanom izločil Honduras. Odkar je Caj leta 2016 prevzela predsedniški položaj, se je za to potezo odločilo že devet držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Caj se bo nato na poti domov ustavila še v Los Angelesu, čeprav srečanja z McCarthyjem ali predsedničinega programa potovanja v Tajpeju niso potrdili. Britanski časnik Financial Times je v začetku meseca poročal, da naj bi se Caj s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa namesto v Tajpeju srečala v Kaliforniji, čeprav je ta izrazil interes za obisk otoka, tako kot je to avgusta lani storila njegova predhodnica Nancy Pelosi, kar je sprožilo buren političen in vojaški odziv Pekinga.

Peking: “Tako imenovani tranzit tajvanske voditeljice je provokacija”

V Pekingu so postanek tajvanske predsednice v ZDA danes označili za novo provokacijo. “Tako imenovani tranzit tajvanske voditeljice je provokacija, katere cilj je doseči neodvisnost s podporo ZDA,” je dejal tiskovni predstavnik kitajskega urada za tajvanske zadeve Džu Fenglian in dodal, da bo morebitno srečanje Caj z McCarthyjem ogrozilo mir in stabilnost v Tajvanski ožini, navaja AFP.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, pa Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja. K ponovni združitvi je na nedavnem zasedanju ljudskega kongresa znova pozval tudi kitajski predsednik Ši Džinping.

ZDA ostajajo najpomembnejša mednarodna zaveznica Tajvana in njegova največja dobaviteljica orožja, čeprav so leta 1979 spremenile svoje diplomatsko priznanje v korist Kitajske.

Nekdanji predsednik Tajvana Ma medtem nadaljuje svoj obisk kitajske celine. Ob vojnem spomeniku v Nandžingu je v torek med drugim dejal, da si morata obe strani prizadevati za mir. “Ker ko se začne vojna, ni ničesar, kar bi lahko nadomestilo izgube,” je poudaril in dodal, da ljudje z obeh strani Tajvanske ožine pripadajo isti Kitajski, le da si to drugače interpretirajo, kaj to pomeni, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!