Pester torek: tuji gosti, omejitev gibanja in protestniki

Slovenija 05. Okt 202106:15 > 09:58 3 komentarji
Predsedovanje EU
Žiga Živulovič jr./ BOBO

V sredo bo Slovenija na Brdu pri Kranju gostila vrh EU in Zahodnega Balkana, pester pa bo tudi dan pred uradnim začetkom mednarodnega srečanja. Zvečer bo premier Janez Janša gostil neformalno zasedanje članov Evropskega sveta, predsednik države Borut Pahor bo z redom za izredne zasluge odlikoval nemško kanclerko Angelo Merkel, napovedani so prometne zapore in zastoji ter vnovičen protest proti ukrepom za omejevanje širjenja koronavirusa.

Kot uvod v sredin vrh voditeljev vlad in držav članic Evropske unije (EU) ter partneric z Zahodnega Balkana bo predsednik vlade Janez Janša danes gostil neformalno zasedanje članov Evropskega sveta. Zasedanje je predvideno ob 18.30, medtem ko naj bi vodje delegacij na grad Brdo prispele pol ure pred tem.

Tako kot sredinega vrha se bosta tudi današnje neformalne večerje v imenu EU udeležila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Pahor bo odlikoval Merkel

V Sloveniji se bo mudila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki jo bo danes predsednik republike Borut Pahor odlikoval z redom za izredne zasluge. Gre za najvišje državno odlikovanje, ki ga bo Merkel prejela za “svoje osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov” med Slovenijo in Nemčijo.

Slovesnost z vročitvijo odlikovanja bo ob 18. uri na gradu Brdo, udeležil pa se je bo tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Omejitev gibanja v Ljubljani, na Bledu in Brdu

Zaradi napovedanih protestov pa je vlada v torek zvečer aktivirala 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki določa, da lahko vlada “zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda” omeji oziroma prepove gibanje na določenih območjih. V torek in sredo bo zato v Ljubljani, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju veljala omejitev oziroma prepoved gibanja. Kje natančno bodo omejitve veljale, bo policija še sporočila.

Napovedane prometne zapore in zastoji

Med obiskom mednarodnih delegacij bodo policisti na določenih lokacijah ali trasi potovanj varovanih oseb izvajali kratkotrajne zapore prometa. Glede na dane razmere bodo promet urejali tudi na vseh večjih križiščih. Nastajale bodo zapore mestnih ulic v Ljubljani, zapor avtoceste na relaciji Ljubljana–Brdo pri Kranju in cest v okolici Brda pri Kranju. Promet bodo v tem času urejali policisti.

Zapore v Ljubljani so napovedane na Tivolski, Gosposvetski, Tavčarjevi in Kolodvorski ulici na odseku med Dalmatinovo in Tavčarjevo (krožišče pri RTV) ter na Miklošičevi cesti, Dalmatinovi ulici, Slovenski in Barjanski cesti. Zapore bodo tudi na Poti za Brdom v Ljubljani.

Krajši prometni zastoji in zapore so možni predvidoma med 18. in 19. uro na relaciji Ljubljana–Kranj–Brdo ter po 22. uri na relaciji Brdo–Kranj–Ljubljana. V sredo so napovedani prometni zastoji in zapore predvidoma med 8. in 9. uro na relaciji center mesta Ljubljana–Kranj–Brdo ter predvidoma med 15. in 16. uro na relaciji Brdo–letališče Jožeta Pučnika Ljubljana.

Na posameznih cestnih odsekih bo veljala tudi prepoved prometa za tovorna vozila. Prepoved prometa za tovorna vozila bo veljala za tista vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, ter vozila, ki prevažajo nevarno blago, in sicer danes med 14. in 16. uro na relaciji Sp. Brnik–Kranj–Vodice–Ljubljana ter med 17. in 23. uro na relaciji Ljubljana–Vodice–Kranj–Brdo. V sredo bo prepoved prometa za omenjena vozila veljala med 7. in 10. uro na relaciji Ljubljana–Kranj–Brdo ter med 13. in 18. uro na relaciji Brdo–Kranj– Spodnji Brnik.

Kot so v ponedeljek sporočili s Policijske uprave Kranj, bodo varovanim osebam zagotavljali čim bolj nemoten prehod, ostalim udeležencem v prometu pa normalno vključitev v promet.

Znova napovedani protesti

Ob 15. uri so znova napovedani tudi neprijavljeni protesti, na katere na družbenih omrežjih pozivata novonastala stranka Resni.ca in predsednik stranke Zoran Stevanović. Ta na proteste poziva že četrti teden zapored, na vseh dosedanjih protestih pa so zbrani zahtevali predčasne volitve in odpravo obvezujočih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa.

V ponedeljek je Stevanovića sprejel predsednik republike Pahor, ki je izrazil jasno pričakovanje, da bo Stevanović protestnike pozval, naj se vzdržijo nasilja in izgredov. Ta je Pahorju predlagal, naj vlado pozove k odstopu in odpravi obvezujočih ukrepov, ker pa predsednik države tega ni storil, napovedi današnjih protestov niso umaknili.

Vrh EU-Zahodni Balkan v sredo

Na vrhu EU-Zahodni Balkan, ki ga bo slovensko predsedstvo sveta v sredo gostilo na Brdu pri Kranju, se bodo zbrali voditelji držav članic EU ter šestih partneric z Zahodnega Balkana: Albanije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Severne Makedonije in Kosova. 

Da je Zahodni Balkan in nadaljevanje integracijskega procesa EU prednostna naloga slovenske zunanje politike in zato tudi prednostna naloga slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, so na začetku tedna sporočili iz kabineta predsednika vlade. “Prav zato je bila sprejeta odločitev, da bo Slovenija gostila vrh EU-Zahodni Balkan,” so navedli.

Premier Janša je ob tem izpostavil: “Verjamemo, da je čas, da postane Evropska unija bolj strateška v razmišljanju in dejanjih pri njenem delovanju v svetu. To še posebej velja za našo neposredno soseščino. Slovenija kot predsedujoča Svetu EU bo zato v ospredje postavila sodelovanje EU z regijo Zahodnega Balkana pa tudi z vzhodno soseščino.”

“Naš cilj je ponovno potrditi, obuditi in poživiti evropsko perspektivo za Zahodni Balkan, ki je bila dana na vrhu v Solunu že leta 2003. Če to storimo, bomo dokazali, da smo strateški igralec v svoji soseščini. Če tega nismo sposobni izvesti, če ne naredimo koraka naprej na Zahodnem Balkanu, bo te korake delal nekdo drug z drugačnimi interesi in vrednotami,” je dejal premier.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje