Hojsova napoved se je uresničila: omejitev gibanja v Ljubljani, na Bledu in Brdu

Slovenija 04. Okt 202119:29 > 21:05 3 komentarji
Aleš Hojs
Denis Sadiković/N1

V Ljubljani, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju bo v torek in sredo veljala omejitev oziroma prepoved gibanja, je na dopisni seji odločila vlada. Zaradi vrha EU–Zahodni Balkan in napovedanih protestov je namreč vlada aktivirala 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki to omogoča. Da ga bo najbrž aktivirala, je že v soboto napovedal notranji minister Aleš Hojs.

Vlada je na na predlog ministrstva za notranje zadeve na dopisni seji vlade sprejela sklep o omejitvah oziroma prepovedi gibanja na določenih območjih zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda, so po seji sporočili z vlade.

Policiji je tako vlada naložila, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda v Ljubljani, na Bledu in Predosljah pri Kranju, kjer bo potekal vrh EU–Zahodni Balkan, omeji ali prepove gibanje.

Omejitev oziroma prepoved bo veljala v torek in sredo, ko bodo na vrhu sodelovali številni evropski politiki, med njimi tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Vladni odlok je že objavljen v uradnem listu, generalni direktor policije Anton Olaj pa bo zdaj izdal odredbo, ki bo natančneje opredelila območja, kjer bo gibanje omejeno ali prepovedano.

Na Brdo pri Kranju bo jutri prišlo več kot 40 voditeljev držav EU in Zahodnega Balkana. V torek bo najprej neformalna večerja voditeljev, v sredo pa nato vrh EU–Zahodni Balkan. Na drugi strani pa so za jutri napovedani množični protesti.

Aktivacijo 9. člena je že v soboto napovedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Kaj pravi 9. člen zakona?

Deveti člen zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol) določa, da lahko vlada ob “veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda” na predlog notranjega ministra naloži policiji, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih in prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja.

Tak ukrep lahko traja največ sedem dni, prenehati pa velja takoj, ko za to ni več razlogov. Odločitev oziroma odredba vlada je dokončna, nanjo pa se je mogoče pritožiti na upravno sodišče, ki o tem odloča prednostno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje