Pahor sprejel Stevanovića, a strasti ni umiril. Napoved protestov ostaja

N1 video 04. Okt 202113:43 > 16:39 7 komentarjev

Predsednik države Borut Pahor je na sestanku, ki je trajal slabe pol ure, sprejel predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića. V političnih krogih prevladuje stališče, da je Pahor s to potezo šel predaleč in povečal politično moč nasprotnikov vladnih ukrepov, proticepilcev ter zanikovalcev znanosti.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel predsednika novonastale stranke Resni.ca Zorana Stevanovića. Že pred srečanjem je napovedal, da bo Pahorju predlagal, naj vlado pozove k odstopu in odpravi obvezujočih ukrepov.

Po sestanku, ki je trajal slabe pol ure, je Stevanović za medije dejal, da je izid sestanka pričakovan. Po njegovih besedah je predsednik republike že na začetku sestanka dejal, “da ne bo komentiral nobenih ukrepov in da ne bo podiral nobenih vlad”.

“To popolnoma razumemo. Žal nam je, da predsednik do danes in tudi od danes ne namerava stopiti v bran ljudstvu. Predsednik Hrvaške Zoran Milanović je odlično pokazal, kako bi to moralo biti in kako se to stori,” je po srečanju komentiral Stevanović.

Iz urada predsednika republike so po srečanju sporočili, da je Pahor izrazil jasno pričakovanje, da bo Stevanović protestnike pozval, naj se vzdržijo nasilja in izgredov. “Protesti so del demokratičnega življenja, tisti, ki nanje vabi, pa nosi odgovornost, da so mirni,” so sporočili.

Predsednik države je Stevanovića opozoril, da je stališče, da si protestniki lahko sami izbirajo prostor protesta, nesprejemljivo. Po njihovih navedbah predsednik države sodeluje z vsemi vladami, ki jih izvoli državni zbor, zato pobude Stevanovića, naj vlado pozove k odstopu, ni sprejel.

Prisotni na srečanju zaščitnih mask niso nosili, iz kabineta predsednika pa so naknadno pojasnili, da so pogoj PCT pri Stevanoviću preverili. Dodali so še, da je zadnjega septembra začel veljati odlok, ki določa, da uporaba zaščitne maske ni obvezna za osebe, ki izpolnjujejo pogoj PC v okoljih, kjer so le osebe, ki ta pogoj izpolnjujejo.

Pahor in Stevanović
Matjaž Klemenc/UPRS

“Pri dialogu je treba vztrajati”

Spomnimo: Pahor je po sredinih protestih izjavil, da se je s protestniki pripravljen sestati, če bodo ti ocenili, da bi bilo to koristno. Ob tem je ocenil, da je dialog edina pot za mirno rešitev sporov. “Ne posreči se vedno in zlasti ne takoj, ampak pri dialogu je treba vztrajati,” je dejal predsednik republike.

Na njegove navedbe se je odzval Stevanović in v urad poslal prošnjo, da bi ga predsednik sprejel. Kot so v uradu poudarili pred sestankom, je Pahor predstavnike protestnikov oziroma nekaterih iniciativ, ki so nasprotovali ukrepom, v preteklosti že sprejel: lani je na njihovo prošnjo sprejel petkove protestnike, aprila letos pa predstavnike nekaterih iniciativ, ki se niso strinjali z ukrepi v šolah.

V političnih krogih je sicer mogoče slišati vrsto kritik: prevladuje stališče, da je Pahor s pogovorom s Stevanovićem šel predaleč, stranko Resni.ca politično legitimiral in še povečal vpliv nasprotnikov vladnih ukrepov, proticepilcev ter zanikovalcev znanosti. “Pahor je pljunil na karbid,” je bil oster eden naših sogovornikov.

Pahor pred leti sprejel tudi Šiška

Od preteklih Pahorjevih srečanj je močno odmeval pogovor, ki ga je leta 2009 v vlogi premierja opravil s predsednikom Stranke slovenskega naroda Andrejem Šiškom. Ta je tedaj vodil iniciativo za referendum o vstopu Hrvaške v zvezo Nato, ker je bil ravno v zaporu v Rogozi, pa ga je Pahor obiskal kar v Mariboru. Premierjev poskus, da bi Šiškovo stranko odvrnil od zbiranja podpisov, sicer ni uspel, referenduma pa ni bilo, ker se je pod zahtevo zanj podpisalo premalo volilcev.

Šiško se je na Pahorja ponovno spomnil ob dnevu odprtih vrat predsedniške palače ob lanskem kulturnem prazniku. Tudi tedaj je bil v zaporu in se ni mogel osebno pojaviti na Erjavčevi, so pa v predsedniško palačo vkorakali drugi predstavniki štajerske varde.

Zoran Stevanović
Borut Živulovič /BOBO

Stevanović vztraja, da proteste organizira ljudstvo

Po sestanku so iz stranke Resni.ca potrdili za torek napovedan protest, saj se, kot so zapisali, njihove “zahteve niso upoštevale”.

“Jutri sledi protest, organizator, ki je ljudstvo – mi smo namreč samo medij, ki vabi ljudstvo oziroma prenaša sporočilo – bo povedal, kje bo,” je navedel Stevanović. Lokacija torkovih protestov, ki so napovedani ob robu obiska Angele Merkel v Sloveniji in vrha EU-Zahodni Balkan, namreč še ni znana, so pa v stranki napovedali, da jo bodo sporočili v ponedeljek zvečer. Stevanović je tudi sam napovedal, da bo protestiral tam, kjer bo ljudstvo.

“Prepričan sem, da bodo ljudje stopnjevali pritisk. Če jih ne slišijo na Trgu republike, jih bodo pa drugod. Sam tega ne smatram za izgred,” je na vprašanje o tem, ali bodo za torek napovedani protesti bolj mirni od preteklih, še dejal Stevanović.

Odgovoril tudi Janši

Stevanović se je odzval tudi na besede predsednika vlade Janeza Janše, ki ga je v nedeljo pozval, naj se namesto “razgrajanja na ulicah in napadanja zdravstvenih delavcev, novinarjev in policistov” s somišljeniki raje javi za prostovoljca in brez zaščitne opreme dela na covidnem oddelku.

“Dokažite Sloveniji, da verjamete v to, kar govorite,” je pozval Janša. Stevanović je odgovoril, da so premierjeve besede “gole floskule”.

“Vsaj petdeset mailov sem že poslal strokovnemu vodstvu UKC in NIJZ, da bi rad šel pomagat na covidne oddelke. V resnici se je vedno zgodilo, da ni nihče nikoli odgovoril, kaj šele, da bi lahko kamorkoli šli,” je navedel Stevanović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje