Petan, Odlazek in Blejc so se izognili pričanju v zadevi oškodovanja Nove KBM

Slovenija 12. Mar 202413:45 0 komentarjev
nova kbm
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Na mariborskem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje nekdanjim članom uprave Nove KBM, vendar sodni senat znova ni dočakal vabljenih prič.

Na današnjem nadaljevanju sojenja nekdanjima članoma uprave Nove KBM Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak za zlorabo položaja pri poslih banke z družbo Monera, ki je bila v lasti poslovneža Mateja Raščana, senat mariborskega sodišča ni dočakal nobene od treh vabljenih prič. Vabljeni so bili sicer Bojan Petan, Martin Odlazek in Danijel Blejc.

Kot je pojasnila predsednica senata Karmen Krajnc, vabila obema poslovnežema, ki tako kot nekoč Raščan, obvladujeta del slovenskega medijskega prostora, niso uspeli vročiti. Petan pošte ni dvigoval, neuspešno pa so ga iskali tudi preko detektiva, tudi Odlazku vabila za današnji narok niso uspeli dostaviti.

Je pa zato vabilo za današnji narok osebno prevzel nekdanji predsednik nadzornega sveta takrat druge največje državne banke Danijel Blejc, ki pa ga na sodišče znova ni bilo, za odsotnost pa se spet ni opravičil. Po besedah sodnice Krajnc so mu že dvakrat izrekli denarno kazen.

Zaradi neodzivnosti bi tožilstvo uporabilo sedem let stare izjave obtoženih

Specializirani državni tožilec Iztok Krumpak je zato predlagal, da bi se zadovoljili s prebiranjem izpovedb vseh treh v preiskavi leta 2017, na kar pa obramba ni pristala. Medtem ko je sodni senat že odločal o predlogu tožilca, sta si zagovornika Črt Šatej in Valter Bogataj družbo premislila glede Blejca, saj naj bi ta imel resne zdravstvene težave, še vedno pa vztrajata pri zaslišanju ostalih dveh.

Sodnica Krajnc je zato na tokratnem naroku prebrala izpoved Blejca, ki je v preiskavi povedal, da je za Monero slišal, več v tej zvezi pa se ni spomnil, niti kako so potekali dogovori glede posojil temu Raščanovemu podjetju, saj da ni bil član revizijske komisije v nadzornem svetu.

Potrdil je, da je sicer preko enega od nadzornih svetov poznal Raščana, vedel je tudi, da je slednji lastniško povezan z Delo revijami. Ob tem je še dodal, da nadzorni svet ni bil preveč navdušen glede poslovanja banke z mrežo Raščanovih podjetij.

O morebitnih prijateljskih povezavah med Kovačičem, Skernišakovo in Raščanom ni vedel nič, je pa še omenil njegov pogovor s slednjim glede morebitnega posojila za nakup turističnega kompleksa v Srbiji na Zlatiborju. V zvezi s tem je Blejc kontaktiral Manjo Skernišak, nato pa pri tem ni več sodeloval.

višje sodišče Maribor
Fotografija je simbolična (Foto: N1)

Trditve obtoženih po mnenju obrambe zavračajo tezo tožilstva

Zaradi slednjih trditev sta odvetnika obeh obtoženih sodišče opozorila, da te zavračajo tezo tožilstva glede domnevnega prijateljstva vseh treh obtoženih, saj se v tem primeru Raščan zagotovo ne bi za pomoč obrnil na Blejca. Odvetnik Bogataj je k temu še pripomnil, da banka omenjenega posla ni nikoli kreditirala in da tudi ni bil nikoli realiziran.

Specializirano državno tožilstvo v omenjeni zadevi nekdanjemu prvemu možu in članici uprave Nove KBM očita zlorabo položaja pri odobritvi neustrezno zavarovanega bančnega posojila Moneri leta 2008 v višini 7,5 milijona evrov za financiranje nakupa dela delnic družbe Dela Revije.

Drugi očitek se nanaša na sklenitev kupoprodajne pogodbe za terminski nakup delnic srbske družbe Proinvestments v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, s čimer naj bi Raščan finančno pokril še drugi del delnic Dela Revij.

Sodni senat je iz sodnega postopka iz zdravstvenih razlogov že pred časom izločil tretjeobtoženega Raščana, zoper katerega postopek zdaj teče ločeno. Sojenju sicer še ni videti konca, saj je sodnica Krajnc razpisala naroke vse do julija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!