Pismo Bruslju: Demokracija v Sloveniji je ogrožena

Slovenija 21. Jun 202117:20 6 komentarjev
Spomenka Hribar
Borut Živulović/BOBO

V pismu predsednikom osrednjih institucij EU je 167 slovenskih državljanov opozorilo, da je demokracija v Sloveniji ogrožena in pozvalo Bruselj, naj si ne zatiska oči. Pod pismo so se med drugim podpisali Rudi Rizman, Spomenka Hribar, Boris A. Novak, Milena Zupančič in drugi.

“Podpisniki se zavedamo, da je ohranjanje demokracije v naši državi predvsem naš boj – in delujemo v skladu s tem. Smo pa tudi mnenja, da je podobno naša dolžnost in odgovornost, da vas opozorimo, da mora boj postati skupen. Vrednote, kot so demokratična načela, svoboščine, predvsem svoboda medijev, enakopravnost in spoštovanje človekovega dostojanstva in vladavine prave, so skupen evropski temelj, od katerega je odvisno naše preživetje. Zato vas pozivamo, da nam jih pomagate zaščititi,” piše v pismu, ki so ga podpisniki danes naslovili na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela.

????? ??? ?????????? ???̌???????? ??????????? ???????? ????????, ??????????? ?????????? ?????????? ?? ???????????…

Posted by Forum za demokracijo on Sunday, June 20, 2021

Med drugim so podpisniki opozorili na napade vlade na vladavino prava, medije in druge ter spomnili na zaplete pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije in neizplačevanja nadomestila za javno službo Slovenski tiskovni agenciji (STA).

EU pozivajo k zavzetju trdnega in glasnega stališča

“Pozivamo vas k zavzetju trdnega in glasnega stališča,” so poudarili. Po njihovem bi pretirana toleranca dogajanja v Sloveniji sprožila težavne posledice za vse. Če bo Evropska unija ostala preveč prizanesljiva, bo z nedelovanjem spodkopala točno tiste vrednote in demokratična načela, na katerih je bila ustanovljena, so prepričani.

Izrazili so še zaskrbljenost zaradi skupne usode prihodnosti EU v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Po njihovem bo predsedovanje na simbolni ravni škodovalo zavezi EU k demokratičnim vrednotam.

Med 167 prvopodpisanimi so med drugim Rudi Rizman, Jernej Amon Prodnik, Spomenka Hribar, Vlado Miheljak, Boris A. Novak, Slavko Splichal in Milena Zupančič. Pismo je podprl tudi ameriški intelektualec Noam Chomsky, so še sporočili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje