Po 17 letih Fajon kot prva slovenska zunanja ministrica na obisku v Džakarti

Slovenija 25. Maj 202313:22 0 komentarjev
Tanja Fajon
Tanja Fajon/TWITTER

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v sredo začela uradni obisk v Džakarti, kjer je z indonezijsko kolegico Retno Marsudi govorila o krepitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama ter o odnosih med EU in Združenjem držav Jugovzhodne Azije (Asean). Obisk je izkoristila tudi za predstavitev kandidature Slovenije za nestalno članico v Varnostnem svetu Združenih narodov.

“Veseli me, da sem po 17 letih kot prva slovenska zunanja ministrica na obisku v Džakarti. Želim si, da bi bilo v bodoče takšnih obiskov več, saj obstaja še veliko neizkoriščenih priložnosti za krepitev odnosov med državama, predvsem na področju gospodarstva, investicij, znanosti in raziskav ter sodelovanja med univerzami,” je ob srečanju z ministrico Retno Marsudi izjavila Tanja Fajon.

Ministrici sta razpravljali predvsem o indijsko-pacifiški regiji, s poudarkom na razmerah v Mjanmaru in južnokitajskem morju, ter o nadaljnjem razvoju odnosov med EU in Aseanom. Fajon je pohvalila prispevek Indonezije pri reševanju krize v Mjanmaru in poudarila, da si Slovenija in Indonezija delita poglede glede svobodnega, vključujočega in na pravilih temelječega Indopacifika.

“Skupna so nam prizadevanja za mirno in stabilno regijo, spoštovanje mednarodnega prava in trajnostni razvoj, za kar si bomo še naprej prizadevali v multilateralnem okolju,” je še dodala Fajon.

Indonezijski kolegici je predstavila kandidaturo Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu ZN, spregovorili pa sta tudi o krepitvi agende “Ženske, mir in varnost” in pomenu dostopa do izobraževanja za vse ženske in deklice, je sporočilo zunanje ministrstvo.

Na današnjem srečanju z generalnim sekretarjem Aseana Kaom Kimom Hournom je Fajon poudarila, da gre pri odnosih med EU in Aseanom za naravno partnerstvo, ki temelji na prizadevanjih za učinkovit multilateralizem in zavezanost regionalnemu povezovanju. “Slovenija želi krepiti odnose z Aseanom, kar dokazuje tudi moj obisk v Indoneziji in Vietnamu. V vedno bolj kompleksnem in povezanem svetu je pomembno poslušati in tudi slišati ter razumeti drug drugega,” je poudarila.

Ministrica se je sestala tudi s predsednikom indonezijske gospodarske zbornice Arsjadom Rasjidom, s katerim sta govorila o priložnostih za slovensko gospodarstvo na vedno bolj odprtem indonezijskem trgu.

Prav tako pa je obiskala Zavod Regina Pacis, ki združuje vrtec, osnovno in srednjo šolo ter kliniko, namenjeno okoliškim prebivalcem iz socialno ogroženih družin. Ministrica se je sestala z vodstvom zavoda, v katerem od konca aprila letos deluje tudi slovenska sestra Iva Horvat. Zahvalila se ji je za pomembno humanitarno delo, ki ga izvaja v Džakarti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!