Na slovensko-vietnamskem poslovnem forumu o novih gospodarskih priložnostih

Slovenija 22. Maj 202315:18 0 komentarjev
Slovensko-vietnamski forum
Ministrstvo za zunanje zadeve/TWITTER

V poslovnem središču Vietnama, Hošiminhu, je danes potekal Slovensko-vietnamski poslovni forum, ki se ga je udeležilo več kot 60 poslovnežev iz obeh držav. Slovenska stran je med priložnostmi za sodelovanje izpostavila avtomatizacijo industrije. Zbrane je na dogodku nagovorila tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Vietnamskim poslovnežem je slovensko poslovno in investicijsko okolje predstavila vodja sektorja za spodbujanje internacionalizacije pri Spiritu Andreja Mulec Bohinc. Med priložnostmi za sodelovanje je izpostavila zlasti avtomatizacijo industrije, rešitve na področju pametnih mest ter menedžmenta turističnih destinacij, po čemer so še posebej spraševali vietnamski sogovorniki, so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

V razpravah so sogovorniki naslovili nujnost večje promocije gospodarstev obeh držav ter velik pomen sklepanja in negovanja osebnih stikov. Veliko priložnost vidijo v evropsko-vietnamskem prostotrgovinskem sporazumu EVFTA, ki bo do leta 2027 odpravil večino carinskih dajatev na evropski strani, do 2030 pa tudi na vietnamski.

“Vietnam doživlja impresivno gospodarsko rast in je eno najbolj dinamičnih in pomembnih gospodarstev v jugovzhodni Aziji. Čeprav je Slovenija daleč stran, so naše oči močno usmerjene v Vietnam,” je po navedbah ministrstva za evropske in zunanje zadeve v nagovoru na forumu povedala ministrica Tanja Fajon.

Forum je gospodarstvenikom omogočil lažjo opredelitev novih gospodarskih priložnosti, okrepil njihovo medsebojno zaupanje in pomagal pri vzpostavitvi konkretnih poslovnih in medosebnih vezi. Gospodarstveniki priložnosti za sodelovanje vidijo predvsem v avtomatizaciji industrije, turizmu in razvoju pametnih mest. Poudarili so tudi potrebo po večji promociji gospodarstva obeh držav. “Obstaja ogromno neizkoriščenih možnosti za sodelovanje slovenskih in vietnamskih podjetij, predvsem na področju prometa, IKT, avtomobilske industrije, infrastrukturnih projektov, vesoljskih tehnologij, kmetijstva, energetike in vodnega gospodarstva,” je menila Fajon.

Ministrica se je srečala tudi s podpredsednikom mestnega ljudskega komiteja mesta Hošiminh Vo Van Hoanom, s katerim sta se zavzela za krepitev vezi med državama predvsem na gospodarskem in političnem področju. Ministrica je naznanila tudi odprtje generalnega konzulata Slovenije v Hošiminhu.

Obisk je nadaljevala na srečanju z mladimi podjetnicami iz Kluba mladih podjetnic in podjetnikov Hošiminha, na katerem je poudarila zavzemanje za pravice žensk, krepitev njihovega položaja in pomen njihove vloge predvsem v zunanji politiki: “Cilj feministične zunanje politike je spremeniti prakso zunanje politike v večjo korist žensk in deklet po vsem svetu in na vseh ravneh prek diplomacije, razvoja in pomoči, trgovine, podnebne varnosti, obrambe in varnostnega sodelovanja.” Na srečanju z vietnamskimi podjetnicami je delila tudi zgodbo o lastni karierni poti, izzivih, s katerimi se sooča kot ženska v politiki, in lastnostnih, ki ji pomagajo pri premagovanju vsakdanjih ovir, so še navedli na ministrstvu.

Delegacija nadaljuje z obiskom v Hanoju, ki velja za politično središče Vietnama. Tam se bo srečala z vietnamskim ministrom za industrijo in trgovino Nguyenom Hongom Dienom, vodjem Gospodarske zbornice centralne in vzhodne Evrope ter predstavniki Združenja mladih podjetnikov Vietnama, so zapisali na GZS.

Slovensko gospodarsko delegacijo so organizirali ministrstvi za zunanje in evropske zadeve ter za gospodarstvo, turizem in šport, skupaj z javno agencijo Spirit Slovenija in GZS. Dogodek so pripravili v sodelovanju z vietnamskim delom Europe Enterprise Network, Francosko gospodarsko zbornico v Vietnamu.

Ministrica Fajon bo imela v torek pogovore z ministrom za industrijo in gostiteljem, zunanjim ministrom Bui Thanh Sonom, sprejel pa jo bo tudi predsednik vlade Pham Minh Chinh. V sredo bo obiskala še Indonezijo, kjer se bo v prestolnici Džakarta srečala z gostiteljico, indonezijsko zunanjo ministrico Retno Marsudi, generalnim sekretarjem Zveze držav Jugovzhodne Azije (ASEAN) Kaom Kimom Hournom ter s predsednikom indonezijske gospodarske zbornice Arsjadom Rasjidom. V Džakarti bo Fajon po napovedih obiskala tudi tamkajšnji šolski in zdravstveni zavod.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!